Just nu:
Annons
Annons

Nyheter

3 år sedan Sverige
Foto: Tommy Blomander
Ny drömgös för Blomander

Gösfenomenet Tommy Blomander slår till igen. Den här gången med ett kanonpass som gav flera fiskar över fem kilo och en toppfisk på över tio!

Snacka om att Tommy har hittat rätt med sitt vertikalfiske efter grov gös. Det har han i och för sig gjort länge men även med hans mått mätt har de senaste dagarna varit ovanligt givande. I helgen smällde han till med tre gösar över sju kilo och i veckan följde han upp med en osannolik fisk i absolut toppkondition. Den 93,5 centimeter långa gösen föll för en Storm Joker Vert 9” i färgen CA och vägde hiskeliga 10,25 kilo.

Foto: Tommy Blomander

Annons

Att han under samma pass fångade flera gösar över fem kilo glöms nästan bort. Snacka om kanonfiske!

Vi gratulerar Tommy till ännu en drömfisk!

Läs mer om fångsten här.

Hans Hällman

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige
Satsning på svensk matfisk: Braxen i stället för laxen

Braxburgare och rökt braxen. Kan det vara något? Ja, absolut tycker flera aktörer som nu försöker få mer vit fisk på svenskarnas tallrikar.

Kan braxen ersätta laxen – och är det rent utav nästa delikatess från exempelvis Bottenviken? Det är frågan som Länsstyrelsen i Norrbotten ställt sig med anledning av ett svensk-finskt forskningsprojekt. Braxen, mört och id betraktas av många som skräpfisk, men projektet målsättning är att kolla om det är möjligt att utveckla gångbara livsmedelsprodukter av dessa fiskar. Det hela är ett samarbete mellan bland annat Sveriges lantbruksuniversitet och fiskeföretaget Guldhaven Pelagiska i Kalix.

I Finland och flera sydeuropeiska länder finns redan braxen på menyn som en uppskattad matfisk.

Annons

Nu får satsningen i Norrbotten sällskap i förarhytten av projektet ”Fiskresurs”, där bland annat Länsstyrelsen i Stockholm deltar. Det handlar om att utnyttja resurserna i exempelvis Mälaren och Stockholms skärgård, där det annars är mest vanligt att den yrkesfiskade braxen blir fiskmjöl. Det ska lanseras nya tekniker för att rensa bort braxens alla ben, och det snackas nya maträtter som exempelvis ”braxburgare”.

Vattnas det i munnen på er läsare?

Nja, vi förstår om ni är skeptiska.

Men enligt flera sportfiskare som Fiskejournalen frågat så är braxen rätt tillagad en delikatess – åtminstone om den kommer från ett förhållandevis friskt vatten. I det kommande numret av Fiskejournalen har vi låtit en expertpanel tycka till om braxen som matfisk. Missa inte det!

Missa inte heller denna läsning:

https://www.fiskejournalen.se/sa-far-du-fram-den-djupa-sanningen-om-ditt-fiske/

Du kanske även gillar detta