Just nu:
Annons
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige
Plågad blick? Gäddorna längs Östersjökusten har det inte helt lätt, och kan behöva hjälp.
Ny rapport om hur fisken mår

För trettonde året i rad kommer nu en samlad översikt av hur det går för våra kommersiellt viktigaste fisk- och skaldjur. Rapporten visar bland annat att utvecklingen för gösen och gäddan längs Östersjökusten är negativ.

I likhet med tidigare år är den senaste rapporten – Fisk- och skaldjursbestånd i hav och sötvatten 2017 – framtagen av SLU Aqua och utgiven av HaV i samarbete med SLU.
Underlaget bygger på uppgifter från forskning, övervakning och analys av internationella och nationella forskare, samt rapporter från yrkes- och fritidsfisket.

Annons

Nytt för i år är att just fritidsfiskets påverkan på bestånden beskrivs mer utförligt.
– Fritidsfiskets betydelse gäller till exempel sötvattens- och kustlevande arter som abborre, gädda, gös, lax, röding och öring, liksom marina arter som torsk och hummer, säger Fredrik Ljunghager, utredare på HaV.

Rapporten visar bland annat att bestånden av marulk i Nordsjön, strömming i centrala Östersjön, rödspätta och skrubba i Kattegatt och siken längs vissa delar av Östersjökusten utvecklas positivt. Sämre går det för gäddan och gösen i Östersjön samt för västkustens hummer.

”Orsaken till att många bestånd är i dåligt skick beror på att fisketrycket historiskt har varit, och i många fall fortfarande är, för högt”

– Orsaken till att många bestånd är i dåligt skick beror på att fisketrycket historiskt har varit, och i många fall fortfarande är, för högt. Det gäller både svenska och andra länders fiske, och det gäller både yrkes- och fritidsfisket, säger Magnus Appelberg. Professor på SLU Aqua.

Läs mer om rapporten här.

Läs hela rapporten här.

Hans Hällman

Relaterad nyhet från din region
6 timmar sedan Sverige
Satsning på svensk matfisk: Braxen i stället för laxen

Braxenburgare och rökt braxen. Kan det vara något? Ja, absolut tycker flera aktörer som nu försöker få mer vit fisk på svenskarnas tallrikar.

Kan braxen ersätta laxen – och är det rent utav nästa delikatess från exempelvis Bottenviken? Det är frågan som Länsstyrelsen i Norrbotten ställt sig med anledning av ett svensk-finskt forskningsprojekt. Braxen, mört och id betraktas av många som skräpfisk, men projektet målsättning är att kolla om det är möjligt att utveckla gångbara livsmedelsprodukter av dessa fiskar. Det hela är ett samarbete mellan bland annat Sveriges lantbruksuniversitet och fiskeföretaget Guldhaven Pelagiska i Kalix.

I Finland och flera sydeuropeiska länder finns redan braxen på menyn som en uppskattad matfisk.

Annons

Nu får satsningen i Norrbotten sällskap i förarhytten av projektet ”Fiskresurs”, där bland annat Länsstyrelsen i Stockholm deltar. Det handlar om att utnyttja resurserna i exempelvis Mälaren och Stockholms skärgård, där det annars är mest vanligt att den yrkesfiskade braxen blir fiskmjöl. Det ska lanseras nya tekniker för att rensa bort braxens alla ben, och det snackas nya maträtter som exempelvis ”braxburgare”.

Vattnas det i munnen på er läsare?

Nja, vi förstår om ni är skeptiska.

Men enligt flera sportfiskare som Fiskejournalen frågat så är braxen rätt tillagad en delikatess – åtminstone om den kommer från ett förhållandevis friskt vatten. I det kommande numret av Fiskejournalen har vi låtit en expertpanel tycka till om braxen som matfisk. Missa inte det!

Missa inte heller denna läsning:

https://www.fiskejournalen.se/sa-far-du-fram-den-djupa-sanningen-om-ditt-fiske/

Du kanske även gillar detta