Just nu:
Annons

Nyheter

1 år sedan Sverige Anders Lundin
Öring och annan fisk får det kämpigt i låga vattenstånd. Foto: Lars Vallin
Ny torka på gång – var ska fiskarna och fisket ta vägen?

Många sportfiskare och naturvänner vill nog glömma sommaren 2018, då höga vattentemperaturer tog död på både fiskar och fiskelusten. Redan nu höjs varningsflaggor för liknande förutsättningar i sommar.

– Här på Gotland infördes bevattningsförbud redan i april. Läget i grundvattenmagasinen är dåligt, konstaterar Lars Vallin som är projektledare för Sportfiskarna på Gotland.

Under 2018 tvingades fiskevårdsområden över hela landet stänga vatten för fiske, eftersom fisken helt enkelt utsattes för stora risker i samband med höga temperaturer. Många farhågor besannades i samband med höstens lek, då det vällde in rapporter om sjuka och döda öringar.

Lars Vallin följer väderutvecklingen med både intresse och visst vemod. På Gotland har det bara kommit några enstaka regndroppar under de senaste 10 veckorna, och detta kan naturligtvis slå hårt mot bäckar och fiskbestånd.

– Förra sommaren var både extremt torr och varm, och det kan bli samma i år. Däremot behöver det inte bli total katastrof för fisken, eftersom vi märkt att den i vissa fall vandrar ut i havet bara några veckor efter att den kläckts.

Öringleken kom inte igång förrän strax innan jul på Gotland, och vilka konsekvenser det får vet man inte helt säkert ännu. Lars har tvingats konstatera att det inte finns några yngel i vissa bäckar där det borde, och en teori är att själva kläckningen är försenad när också leken var det.

När bäckarna sinar på vatten så får det förstås följder, både för yngel och vuxen fisk som vandrat upp för att leka.

– Det är stora mängder fisk som blir instängda i höljor, både id och öring. Folk har faktiskt gått kring bäckar och håvat fisk och satt ut dem i havet, vilket absolut är en åtgärd att främja, även om det krävs en viss kunskap kring det hela.

Bilden här ovan kommer från ett tillfälle i höstas, närmare bestämt 31 oktober. Den är från Snoderån, det näst största vattendraget på Gotland. Den illustrerar med tydlighet problemet med torkan och att fisk riskerar att hamna på torra land.

– Vid det här tillfället var det mycket fisk utanför mynningen som försökte forcera den meterbreda och flacka mynningsströmmen. Någon enstaka lyckades, och då framförallt mindre fisk, men de flesta hamnade fel och kunde med tur sköljas ut i havet igen vid nästa våg och fick sedan göra nya försök. Så småningom steg vattnet i ån och fisken kom lättare upp.

Fiskesäsongen efter havsöring på Gotland har redan kulminerat och är på väg ned, och nu hoppas Lars Vallin och övriga vattenvänner att det ska komma rikligt med nederbörd den närmaste tiden.

– Framför allt hoppas jag på regn, och att det kommer kontinuerligt, och inte bara vid något tillfälle. Det måste fyllas på hela tiden, säger en något bekymrad Lars Vallin.

Läs om tråkiga upptäckten med döda fiskar:

Chocken i sjön: Mängder av döda gäddor och abborrar

Relaterad nyhet från din region
17 timmar sedan Sverige Robert Westin
Stören är mycket ovanlig i svenska vatten. Foto: Lena Palm.
Sensationellt fynd av rysk stör

Den 24 juni gjorde Lena Palm och Tomas Torvaldsson en märklig upptäckt när de vittjade sina flundragarn. Fyndet gjordes på sex-åtta meters djup i Sandvik, strax utanför Tärnö i Karlshamn.

I nätet fanns en ovanlig fisk som de bedömde som en stör. Den var cirka 50 centimeter lång och vägde uppskattningsvis 1,5–2 kilo. Efter bild- och videogranskning så kunde forskaren Jörn Gessner konstateras att det var en rysk stör, Acipenser gueldenstaedtii, rapporterar P4 Blekinge.

Den ryska stören är ovanlig i svenska vatten. Den har endast observerats ett fåtal gånger i Västerhavet samt längst efter de södra kusterna. Arten har sin naturliga utbredning i Kaspiska- och Svarta havet inklusive dom tillrinnande floderna.

– Rysk stör är en extremt sällsynt gäst i svenskt vatten med endast ett fåtal tidigare fynd, säger Markus Forslund, avdelningschef på Natur & Klimat på Länsstyrelsen Blekinge.

Den ryska stören uppträder dock ibland i andra europeiska vattendrag, oftast på grund av rymning eller avsiktlig utplantering.

Stören som Lena och Tomas fångade släpptes tillbaka i vattnet igen, så den kunde simmade vidare på nya äventyr.

Du kanske även gillar detta