Annons
Nya regler för fisket i Stångån | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

2 månader sedan Sverige Robert Westin
Nya regler för fisket i Stångån. Foto: Linköpings kommun.
Nya regler för fisket i Stångån

Linköpings kommun har byggt något som kan vara det största naturvårdsprojektet i stadens historia. På holmen i Stångån har ett 200 meter långt omlöp anlagts förbi kraftverket. Där råder nu fiskeförbud.

Syftet med omlöpet är att bland annat den rödlistade aspen skall klara sig bättre. Den kommer nu att kunna vandra förbi kraftverket som står där Men även dom andra arterna kommer att gynnas av förbättringsåtgärden.

För att sydda arterna så rådet det numera fiskeförbud från Nykvarnsholmen, även en bit uppströms och nedströms från holmen. Förbudet gäller även området runt Tannefors sluss.

Linköpings kommun har satt upp skyltar på de två platser där fiskeförbud råder. I resten av ån är fisket fritt men det finns ytterligare några regler att förhålla sig till. Asp, vimma eller ål får inte fiskas alls. Skulle någon fånga en av dessa arter måste den ovillkorligen släppas tillbaka.

Det är också förbjudet att fiska för att sälja, endast fiske för eget behov är tillåtet. Det finns också begränsningar i vilka redskap som får användas.

Karta och regler finns här.

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Holm
Flytvästar återkallas. Jula är återförsäljare för de tre till vänster och Bauhaus är återförsäljare för den högra.
Fler flytvästar återkallas

I augusti rapporterade Fiskejournalen om att Biltema återkallade flytvästar. Nu återkallas också flytvästar hos Jula och Bauhaus.

Det är uppblåsbara flytvästar från Marine Pool som återkallas för åtgärd. Anledningen till återkallelsen är att flytvästarna saknar låsmekanism som förhindrar att gaspatronen kan gänga ur och därför riskerar att inte blåsa upp sig. Återförsäljare för dessa flytvästar är kedjorna Jula och Bauhaus. Modellerna det gäller är Classic 150N och Aero plus 165N på Jula. På Bauhaus handlar det om räddningsväst automatisk nautic 150N (artikelnummer 4056459380121).

Berörda flytvästar är tillverkade före 2020 och tillverkningsår finns angivet på etiketten på flytvästens insida. Åtgärden är ett krav från Konsumentverkets enhet för produktsäkerhet och gäller för samtliga uppblåsbara flytvästar på marknaden. Ett beslut från EU-kommissionen 2019 gör att flytvästar som säljs måste ha säkrade gaspatroner. ”Många flytvästar hos konsument har dock fortfarande osäkrade gaspatroner” skriver Konsumentverket.

Du kanske även gillar detta