Just nu:
Annons
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige
Christer Borg, Älvräddarnas generalsekreterare. Foto: Anders Lundin
Nytt hot mot Europas vatten – här kan du gå med i kampen

Älvräddarna och dess generalsekreterare Christer Borg vill uppmana fiskeintresserade och andra miljövänner att göra sin röst hörda i ett angeläget ärende.

– Det här är ett extremt hot mot vattendirektivet, konstaterar han.

EU:s vattendirektiv är en stark lagstiftning och utgör ett bra skydd för våra älvar, sjöar och våtmarker. Denna lagstiftning riskerar nu att försvagas, konstaterar Christer Borg. Europakommissionen utreder nämligen nu om lagen ska ändras – och det finns stor risk att den kommer att försvagas. Detta vore ett stort nederlag för Europas sjöar och vattendrag och allt som är beroende av dem. Det riskerar att göra dem ännu mer utsatta för föroreningar och miljövidriga satsningar på infrastruktur.

Innan beslut fattas i frågan så tar Europakommissionen in synpunkter från allmänheten, och genom kampanjen #ProtectWater kan du stå upp för Europas vatten!

Kampanjen, där Älvräddarna deltar, leds av WWF, European Environmental Bureau (EEB), European Rivers Network, European Anglers Alliance, Wetlands International och BirdLife Europe.

– Liksom övriga deltagande organisationer menar vi att EU:s starka vattenlagstiftning – Vattendirektivet (Water Framework Directive, WFD) – är det bästa verktyget vi har i kampen för att skydda och bevara Europas floder, sjöar och våtmarker.

Här hittar du länken till formuläret där du kan visa ditt stöd!

Missa inte den här filmen om småskalig vattenkraft!

Småskalig vattenkraft på 74 sekunder

Relaterad nyhet från din region
12 timmar sedan Sverige
67 år gammalt världsrekord kan vara slaget

IGFA berättar att världsrekordet på vit havsabborre (white seabass) kan vara slaget. Det är sportfiskaren Ricardo Reyes Martinez som ligger bakom fångsten som togs från land sydväst om La Paz i Mexiko.

För oss skandinaver så är arten white seabass, eller Atractoscion nobilis som den heter på latin föga känd. Men i USA och Mexiko så är fisken omtalad som en av de vassaste sportfiskarna. Nyligen lyckades mexikanaren Ricardo Reyes Martinez med kraftprovet att ta den största vita havsabborren någonsin, en best på imponerande 39,9 kilo. Blir fisken godkänd hos IGFA så innebär det både nytt All-Tackle-rekord och nytt 30-punds linrekord (för män), på en och samma gång.

Ricardo ”surfcastade” från stranden sydväst om staden La Paz i Mexiko när fisken högg och klarar den IGFAs snårskog till regelverk så är det 67-åriga rekordet på 37,98 kilo slaget.

Fångstmannen Ricardo med rekordfångsten. Foto: IGFA

Fiskejournalen har sökt fångstmannen för en kommentar. Tidsskillnaden på nio timmar kan vara anledningen till uteblivet svar.

Du kanske även gillar detta