Just nu:
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige Anders Lundin
Christer Borg, Älvräddarnas generalsekreterare. Foto: Anders Lundin
Nytt hot mot Europas vatten – här kan du gå med i kampen

Älvräddarna och dess generalsekreterare Christer Borg vill uppmana fiskeintresserade och andra miljövänner att göra sin röst hörda i ett angeläget ärende.

– Det här är ett extremt hot mot vattendirektivet, konstaterar han.

EU:s vattendirektiv är en stark lagstiftning och utgör ett bra skydd för våra älvar, sjöar och våtmarker. Denna lagstiftning riskerar nu att försvagas, konstaterar Christer Borg. Europakommissionen utreder nämligen nu om lagen ska ändras – och det finns stor risk att den kommer att försvagas. Detta vore ett stort nederlag för Europas sjöar och vattendrag och allt som är beroende av dem. Det riskerar att göra dem ännu mer utsatta för föroreningar och miljövidriga satsningar på infrastruktur.

Innan beslut fattas i frågan så tar Europakommissionen in synpunkter från allmänheten, och genom kampanjen #ProtectWater kan du stå upp för Europas vatten!

Kampanjen, där Älvräddarna deltar, leds av WWF, European Environmental Bureau (EEB), European Rivers Network, European Anglers Alliance, Wetlands International och BirdLife Europe.

– Liksom övriga deltagande organisationer menar vi att EU:s starka vattenlagstiftning – Vattendirektivet (Water Framework Directive, WFD) – är det bästa verktyget vi har i kampen för att skydda och bevara Europas floder, sjöar och våtmarker.

Här hittar du länken till formuläret där du kan visa ditt stöd!

Missa inte den här filmen om småskalig vattenkraft!

Småskalig vattenkraft på 74 sekunder

 

Relaterad nyhet från din region
5 timmar sedan Sverige Robert Westin
Viktigt att veta hur man får hantera signalkräftan, som inte hör hemma i vår svenska natur och bär på kräftpesten. Man får inte sumpa kräftor eller sätta ut kräftor.
Kräftpest i Indalsälven

Kräftpest har spridit sig i Indalsälven, nedströms från Järkvissle, på en sträcka av fem mil.  Länsstyrelsen påpekar nu att man som fiskare är skyldig att desinficera sina fiskeredskap om man har varit i älven.

I norra Sverige är flodkräftan den vanligaste arten. Den är mycket känslig mot kräftpesten och dödligheten kan bli upp till 100 procent i ett vattendrag där kräftpesten har fått fotfäste.

Nu har en illegal utsättning av signalkräftor upptäckts i Indalsälven vilket har gjort att Länsstyrelsen har gått ut med tydliga instruktioner; En fiskare är skyldig att desinficera sina fiskeredskap om man har varit i älven.

– Det enklaste är att stoppa in sin fiskerulle i frysen. När det gäller båtar så gäller det att man inte tar den direkt här ifrån och sätter ner den i en annan sjö eller älv. Båten skall torka upp minst ett dygn, säger Anneli Hamring, arrendator till Bergeforsfisket, till P4 Västernorrland

Du kanske även gillar detta