Just nu:
Annons

Nyheter

7 månader sedan Sverige Anders Lundin
Hur mår laxen i Torneälven och övriga Östersjöälvar? Det får du veta under konferensen i Pajala. Foto: Martin Falklind
Östersjölaxens framtid hett ämne på konferens i Pajala

Torneälven är Sveriges och Östersjöns överlägset största laxälv. Men hur mår älven och dess fiskar egentligen? Det är ämnet som ska diskuteras när tunga representanter från branschen träffas i Pajala onsdag 15 januari – dit även allmänheten är välkommen.

I dag tisdag är det sista dagen att anmäla sig till Fiskeområde Tornedalens dag i Pajala om laxens framtid. Konferensen samlar ett kunnigt garde som ska belysa laxens situation i bland annat Norrbotten. Bland dem återfinns bland andra Charlotte Axén, forskare Statens veterinärmedicinska anstalt, Håkan Carlstand, utredare Havs och Vattenmyndigheten, Dan Blomkvist, Länsfiskekonsulent i Norrbotten och Glenn Douglas från Sportfiskarna.

Torneälven hade under 2019 en uppgång på cirka 65 000 fiskar, enligt registreringarna i Kattilakoski som är lokaliserad 100 kilometer från älvmynningen. Det låter måhända som en enorm siffra, men med tanke på att det steg över 100 000 laxar under 2016 så finns det anledning att fundera över trenden. Låter detta intressant? Anmäl dig då här!

Missa inte att läsa om laxens uppgång 2019:

https://www.fiskejournalen.se/kartlaggning-klar-sa-mycket-vildlax-steg-det-i-ar/

Relaterad nyhet från din region
7 timmar sedan Sverige Robert Westin
Torsken är en populär sportfisk. Kommer Havs- och vattenmyndighetens förslag att räcka? Foto: Anders Holm
Ytterligare förslag skall hjälpa torsken

Läget för den svenska torsken är allvarligt och så har det varit under en längre period. Nu har Havs- och vattenmyndigheten kommit med ytterligare förslag om hur torsken skall kunna räddas.

Fiskejournalen har vid flertalet tillfällen rapporterat att statusen för torsken i Östersjön är dålig. Det finns ett undantag i utveckling. Det är för torskbeståndet kring Ålandshav.

Även torskbestånden som finns vid Västkusten är hotade. Havs- och vattenmyndigheten föreslår nu flera olika åtgärder för att hjälpa den svenska torsken på traven.

– Förslagen handlar om att komma till rätta med den mångfald av bakomliggande orsaker, som gör att torsken mår så dåligt. Det handlar både om förslag som kan ge snabba resultat och förslag som kan komma åt underliggande problem så som klimatförändringar och döda havsbottnar, säger statssekreterare Gunvor G Ericson till SVT.

Några av förslagen är skonsammare fiske, åtgärder mot övergödning, minska förekomsten av spöknät och att minska skarv- och sälbeståndet i områden där torsken är svag.

Du kanske även gillar detta