Det är något speciellt med pimpelfiske. Att med små, delikata rörelser locka abborren eller ädelfisken till hugg kräver en visst mått av finess och skicklighet. När det sedan tar tvärstopp när man krokar på en bättre fisk är ett smått magiskt ögonblick. Den efterföljande fajten är ofta en blandning av nervositet och euforisk glädje när fisken testar utrustning och fiskare till sitt yttersta… Oförglömliga och fängslande stunder för en pimpelfiskare.
Hur gör man när man pimpelfiskar, och vilken utrustning ska jag köpa?
Utrustning
Är det tal om abborrpimpel räcker det utmärkt med ett mindre spö där rullen är integrerad med spöet, en s k abborrsticka. Men är man på jakt efter större abborrar eller ädelfisk bör rullen vara lite större. En mindre haspelrulle är ett bra val, skulle en större fisk nappa så kan man drilla fisken på vanligt sätt med slirbromsen. När man fiskar med en liten mormyska bör man ha ett spö som är särskilt anpassat för detta, ett mormyskaspö. Med en mjuk specialtopp som tydligt indikerar de ofta försiktiga huggen. Det finns små, känsliga extratoppar som man kan montera i efterhand på sitt normala pimpelspö. När det är dags för ”vanligt” pimpelfiske plockar man bara bort extratoppen, supersmidigt och enkelt.
Pimpla abborre
Till abborrpimpel är det främst tre beten som gäller – vanlig pirk, balanspirk och mormyska.
En vanlig isfiskepirk fiskas ihop med en lys- eller garnkrok. Fördelen med pirk är att du snabbt får ner den igen till fisken. Pirken efterliknar en liten fisk som äter. Lyskroken är maten och abborren reagerar med att stjäla maten från den lilla fisken. En stor abborre tar bägge i ett nafs. Tips! Sätt på maggot när det är trögt fiske.
Balanspirken imiterar en småfisk och har den perfekta formen och rörelsemönstret för att locka till hugg. När du fiskar ”balansare” simmar betet i cirklar under isen, superhett för stor abborre men fungerar även utmärkt för ädelfisk.
Mormyskafisket är ruskigt effektivt när fisken är tjurig och måste triggas med lite mindre beten. Med minimala rörelser och bloodworms eller maggot på kroken lockar du fisken till hugg.
Fånga ädelfisken
Till ädelfisk, såsom regnbåge, öring och röding, är ett blänke tillsammans med en agnad krok en fångstgivande kombination. Fisken lockas in med reflexerna från blänket och luras att hugga med t ex mask, mjölmask, skalad räka eller maggot på kroken. Det finns även ”blinkpirkar” som avger ett blinkande ljus när de kommer i kontakt med vattnet. Mycket effektivt i vissa vatten.
Det kan också vara en god idé att mäska lite i hålet, t ex med skalet från räkorna, söndersmulad ost, ostmassa eller pellets. Då lockas fisken in till blänket och ditt bete. Kom ihåg att mäska med måtta, det är ju inte meningen att fisken ska bli mätta och belåtna…
Borra hål i isen
Till isfiske är en isborr i lämplig storlek den bästa och enklaste lösningen. Det är lätt och smidigt att göra ett hål med en isborr. Ska du fiska abborre och ädelfisk ska du välja storleken 110-150 mm.
Obs! Var försiktigt när du hanterar en isborr. För att borrningen ska gå så lätt möjligt ska skären vara sylvassa, se till så de inte blir skadade på något sätt. Sedan ska man också ha respekt för de vassa skären, det är lätt hänt att man får ett djupt sår om man är oförsiktig eller har lite otur.