Just nu:
Annons

Nyheter

1 vecka sedan Sverige Anders Holm
Fiskeförbud ingår i planerna för ett nytt naturreservat söder om Hudiksvall. Foto: Getty Images
Planer om fiskeförbud i naturreservat rör upp känslor

Söder om Hudiksvall vill länsstyrelsen i Gävleborg skapa Bottniska vikens största fiskefria, marina naturreservat. Nu bemöts planerna med kritik.

Det är utanför Långvind länsstyrelsen i Gävleborg vill göra ett 1 265 hektar stort naturreservat längs kusten. I förslaget beskrivs området ha höga marina naturvärden med miljöer som har stor betydelse som lek- och uppväxtområde för olika fiskarter. Det är också anledningen till att länsstyrelsen föreslår att att fiske ska förbjudas, och området skulle i sådana fall bli det första fiskefria området i Bottniska viken.

– Förhoppningen är att det under åren som kommer blir både fler och större rovfiskar i området, och att fiskvandring bidrar till ett starkare fiskbestånd även utanför naturreservatets gränser, skriver länsstyrelsen.

Nu riktas kritik mot förslaget. I ett klipp som SVT publicerat säger Jörgen Bengtsson, ordförande för Långvinds byaråd, att en del av föreskrifterna är onödigt strikta:

– Fritidsfisket är viktigt för Långvinds största fritidshusområde, det måste man kunna ha utan att det innebär problem, säger han och påpekar att man kan kombinera det här på ett bättre sätt.

Fram till sista augusti finns möjlighet att tycka till om förslaget.

Relaterad nyhet från din region
2 dagar sedan Sverige Anders Holm
Ulf Hemgren, Tomas Lennström, Stefan Hising, Joakim Olsson och Anton Hising försöker rädda laxar som blivit instängda. Foto: Joachim Eriksson
1600 laxar räddades i Älvkarleby

Ett åskoväder i slutet av juli fick en säkring i Älvkarleby kraftstation att slå ut, vilket ledde till att luckorna öppnades och Dalälvens leksugna laxar tog tillfället i akt att simma upp i fallet men för att sedan fastna i en stor grop. Då inleddes en räddningsinsats för laxarnas liv.

Omkring 15 personer – anställda, frivilliga och fisketillsyningsmän – drog igång en räddningsinsats för att fånga in och bära tillbaka de instängda fiskarna till älvfåran, enligt ett pressmeddelande från Vattenfall. Totalt kunde 1600 laxar, med en medelvikt på omkring 6 kilo och något exemplar uppåt 20 kilo, räddas under den två dagar långa, men tuffa, insatsen.

– I den första svängen bar vi dem i bärsäckar en bra bit ner från gropen ner till utloppsrännan och det är ett väldigt tungt arbete. I gropen kunde vi sedan lägga ut notvarpar som vi drog ihop. Det kunde bli uppåt hundra laxar i en sådan not som vi drog  de fem, sex metrarna  ner till ådran. Totalt kunde vi rädda 1600 laxar på det viset. Om några dagar ska vi ta ett nytt tag i gropen och se om det är några kvar, säger Joachim Eriksson som jobbar Vattenfalls fiskodling i Älvkarleby i pressmeddelandet.

Du kanske även gillar detta