Just nu:
Annons
Annons

Nyheter

1 år sedan Sverige
Gimån är ett av landets mest populära fiskevatten. Nu har ett 37 000 kvadratmeter förorenat område upptäckts i ovanliggande Revsundssjön, med en av de högsta halterna av uppmätta miljögifter i Norrland.
Gimån har öppnat – men stängs om det blir 19 grader

Nu har ett av landets mest populära fiskevatten öppnat – nämligen Gimån och Stavreströmmen. Denna säsong kommer öringarnas välbefinnande att prioriteras, och blir det för varmt så kommer vattnet att stängas.

Flera fiskevårdsområden har ökat sin beredskap inför sommaren, i fall de skulle hamna i samma situation som i fjol då vattentemperaturen blev väldigt höga med följden att flera älvar fick stängas.

Styrelsen för Övre Gimåns FVO har exempelvis beslutat att om vattentemperaturen i Stavreströmmen uppgår till 19 plusgrader två dygn i följd så stänger de fisket med hänsyn till fiskens väl, eftersom i första hand öringen är mycket känslig för höga vattentemperaturer över 18 plusgrader.

– Ja, farhågorna är väl att det blir som i fjol, lite och varmt vatten. Detta tillsammans med att vi beslutat att inte återbetala pengar om vi måste stänga på grund av varmt eller lågt vattenstånd, gör att våra gäster inte bokat fiske under senare delen av juli, berättar ordförande Ernst Åslund.

Föreningen vädjar också till fiskegästerna att använda håv när de tar in fisk, och om de vill fota fisken så får de gärna göra det när den är kvar i håven, för att minska påverkan på fisken.

– Det som vi också troligen får se, är att vattennivån ovanför den före detta Långränndammen (som vi rev ut i november/december tillsammans med Länsstyrelsen) inte kommer upp i samma nivå som tidigare. Vi behöver troligen förtäta den stentröskel vi gjort där som vi anlade istället för dammen. Nivån kommer troligen att ligga cirka 1–2 decimeter under den nivå vi hade där tidigare. Skadad fisk kommer vi nog att få se i sommar också, men förhoppningsvis inte i samma utsträckning som i fjol. Det tror inte Länsstyrelsen heller, säger en förhoppningsfull Ernst Åslund till Fiskejournalen.

Vattentemperaturen för Gimån kommer att anges på hemsidan www.gimriver.se några gånger i veckan för att fiskegästerna ska kunna följa temperaturutvecklingen.

Läs tidigare artiklar om framtidens sportfiske:

Hotet om torkan: ”Fiskeguider måste ha en plan B”

Relaterad nyhet från din region
4 timmar sedan Sverige
Bosse Teuchler med svenska rekordet på färna. Det här är Bosses tredje färna över tre kilo. Foto: Sportfiskarnas storfiskregister.
Nytt svenskt rekord på färna

Bosse Teuchler är från och med nu en krönt färna-kung. Det nya rekordet på 3605 gram piskar det gamla med nöd och näppe, endast 25 gram skiljer fiskarna åt.

De första dagarna i maj besökte Bosse Svartån. En plats som huserar stora färnor, det vet den insatte. Meningen med trippen till Svartån var att tillsammans med andra fiskeintresserade familjemedlemmar satsa på stor färna. Uppenbarligen gick satsningen hem, men vägen dit var både slingrig och hal.

– Jag hade med mig både bröd, korv, räkor, kräftor och ost. Det var väldigt glest mellan nappen, Ett par napp första kvällen som resulterade i en fin hona på 2 710 g medan Janne och Loke bommade. På morgonen bytte jag ställe och fiskade grunt i strömmen med bröd – det resulterade i en färna på 2 820 g.
Jag fick inget mer den dagen, men Loke fick två kilosfärnor. Senare på kvällen vid 23 00 så fick jag en på 2 400 gram och en halvtimme senare kom hugget jag drömt om. Fisken rymdes knappt i håven. Det var en olekt hona, fullkomligt smällfet och grov över ryggen. Otroligt vacker utan en enda skavank, berättar Bosse för Sportfiskarnas Storfiskregistrerare Nicka Hellenberg

Den stora fisken visade sig vara en fullträff. 61,5 centimeter lång, 42 centimeter runt magen och otroliga 3605 gram, och det bästa av allt – ett nytt svensk rekord.

Färnan är Bosses tredje över trekilosstrecket vilket bara det är en bragd.

Vi på redaktionen lyfter fiskemössan och skickar iväg ett rungande grattis.

Registrerade storfiskar och sportfiskerekord hittar du på: Storfiskregistret

Mathias Arnham

Du kanske även gillar detta