Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Fiskejournalen
Räknade egna laxfällor

Tjänstemannen vid Fiskeriverket inventerade laxfällor i Kalixälvens mynning. Bland annat sina egna. Nu anklagas han för jäv.
Det är Norrbottens-Kuriren som berättar att tjänstemannen fått i uppgift att räkna och inventera den rikhaltiga floran av laxfällor i Kalixälvens mynningsområde. Enligt uppgift finns det uppemot 150 stycken av detta fångstredskap, som fångar stora mängder av den uppvandrande leklaxen.
Att tjänstemannen, som äger en fiskefastighet och själv fiskar med laxfällor i området, skulle vara jävig vill dock hans chef, Karl-Erik Nilsson, vid Fiskeriverkets utredningskontor i Luleå inte hålla med om.
– Att anställda på Fiskeriverket sportfiskar är inget ovanligt, det här är något jag jämställer med det även om det är fasta redskap som används, säger han till Norrbottens-Kuriren.
Svenne Andersson

Många laxar når aldrig upp i älvarna, utan fångas bort i laxfällor.

Till skillnad från den här når många laxar aldrig upp i älvarna, utan fångas bort i laxfällor.

Relaterad nyhet från din region
11 timmar sedan Sverige Robert Westin
Stören är mycket ovanlig i svenska vatten. Foto: Lena Palm.
Sensationellt fynd av rysk stör

Den 24 juni gjorde Lena Palm och Tomas Torvaldsson en märklig upptäckt när de vittjade sina flundragarn. Fyndet gjordes på sex-åtta meters djup i Sandvik, strax utanför Tärnö i Karlshamn.

I nätet fanns en ovanlig fisk som de bedömde som en stör. Den var cirka 50 centimeter lång och vägde uppskattningsvis 1,5–2 kilo. Efter bild- och videogranskning så kunde forskaren Jörn Gessner konstateras att det var en rysk stör, Acipenser gueldenstaedtii, rapporterar P4 Blekinge.

Den ryska stören är ovanlig i svenska vatten. Den har endast observerats ett fåtal gånger i Västerhavet samt längst efter de södra kusterna. Arten har sin naturliga utbredning i Kaspiska- och Svarta havet inklusive dom tillrinnande floderna.

– Rysk stör är en extremt sällsynt gäst i svenskt vatten med endast ett fåtal tidigare fynd, säger Markus Forslund, avdelningschef på Natur & Klimat på Länsstyrelsen Blekinge.

Den ryska stören uppträder dock ibland i andra europeiska vattendrag, oftast på grund av rymning eller avsiktlig utplantering.

Stören som Lena och Tomas fångade släpptes tillbaka i vattnet igen, så den kunde simmade vidare på nya äventyr.

Du kanske även gillar detta