Just nu:
Annons
Annons

Nyheter

6 månader sedan Sverige
Mässan ägde rum på Jaktia i Jönköping. Foto: Niklas Dahlin
Så mycket pengar samlade Antispinn in till öringen

Fiskemässan ”Från fluga till Antispinn” firade i lördags 10-årsjubileum, dessutom med en helt ny kostym eftersom den ägde rum i Jönköping i stället för Uppsala.

Mässan ägde rum på Jaktia i Jönköping. Foto: Niklas Dahlin

En mängd fiskeprofiler och utställare fanns på plats, och vi undrar förstås hur mässgeneralen Niklas Dahlin vill sammanfatta arrangemanget.

– Vi känner oss mycket nöjda med mässan. Lokalen var kanon för ändamålet, vi fick en bra mix på utställare. Givetvis några detaljer att förbättra till nästa år, men allt löpte på i stort sett som tänkt. Vi hade självklart gärna sett lite fler besökare, men ibland funkar kvalitet likväl som kvantitet, berättar han.

Förutom själva mässan så är den efterföljande middagen med sin auktion en given höjdpunkt, där pengarna går till utvalda fiskevårdsprojekt.

– Vår jubileumsmiddag hos Hasse på Sjökanten var mycket

Johan Klingberg berättade om smygfiske.

trevlig. God mat och fantastiskt umgänge. Auktionen skramlade ihop hela 37 000 kronor som oavkortat går till Hans-Göran Hanssons minnesfond.

Pengarna blir ett välkommet bidrag till en ny eldsjäl som arbetar i Hans-Göran Hanssons anda. Hans-Göran var en visionär som under 1980-talet tog initiativ till det långsiktiga arbetet att återigen försöka få hela Hjoån och alla dess tillrinningsbäckar som ett fungerande reproduktionsområde för öringstammen som var på väg mot utrotning.

Förvaltare av stipendiet är Hjoåns Fiskevårdsområdesförening. De kommer under år 2020 att utse en kandidat ”som med samma envishet och målsättning som Hans-Göran alltid sätter öringens framtid främst och som också förstår vikten av att informera och upplysa människor om hur viktigt det är att vi på det lokala planet kan göra så enormt mycket för framtiden om vi förstår betydelsen i att rädda en art för framtiden. ”

Niklas Dahlin meddelar också att det självklart blir en ny mässa nästa år.

Läs även om detta:

https://www.fiskejournalen.se/nodropet-fran-rosson-offra-inte-angermanalven/

Relaterad nyhet från din region
12 timmar sedan Sverige
67 år gammalt världsrekord kan vara slaget

IGFA berättar att världsrekordet på vit havsabborre (white seabass) kan vara slaget. Det är sportfiskaren Ricardo Reyes Martinez som ligger bakom fångsten som togs från land sydväst om La Paz i Mexiko.

För oss skandinaver så är arten white seabass, eller Atractoscion nobilis som den heter på latin föga känd. Men i USA och Mexiko så är fisken omtalad som en av de vassaste sportfiskarna. Nyligen lyckades mexikanaren Ricardo Reyes Martinez med kraftprovet att ta den största vita havsabborren någonsin, en best på imponerande 39,9 kilo. Blir fisken godkänd hos IGFA så innebär det både nytt All-Tackle-rekord och nytt 30-punds linrekord (för män), på en och samma gång.

Ricardo ”surfcastade” från stranden sydväst om staden La Paz i Mexiko när fisken högg och klarar den IGFAs snårskog till regelverk så är det 67-åriga rekordet på 37,98 kilo slaget.

Fångstmannen Ricardo med rekordfångsten. Foto: IGFA

Fiskejournalen har sökt fångstmannen för en kommentar. Tidsskillnaden på nio timmar kan vara anledningen till uteblivet svar.

Du kanske även gillar detta