Just nu:
Annons
Annons

Nyheter

6 månader sedan Sverige
Så ser den ut – Sveriges första havsplan någonsin

Hur ska havet nyttjas i framtiden – eller inte nyttjas? Det får vi svaret på i Sveriges första havsplan, som nu Havs- och vattenmyndigheten lämnat som ett förslag till regeringen.

Tidigare i veckan presenterade regeringen och samarbetspartierna Centerpartiet och Liberalerna Sveriges första klimatpolitiska handlingsplan, som handlar om att all lagstiftning ska anpassas till det klimatpolitiska ramverket.

Under tisdagen stod havet i fokus, när alltså Havs- och vattenmyndigheten lämnade sitt förslag till regeringen. När regeringen har beslutat havsplanerna kommer planerna att vägleda myndigheter, kommuner och domstolar om hur havet bäst kan användas på olika platser. Även företag får vägledning av planerna. Mer än 150 organisationer har deltagit i arbetet, meddelar HaV i ett pressmeddelande.

De konstaterar att många aktörer ska samsas på havet, inte bara fiske och sjöfart, utan även försvar, natur och vindkraft.

– Havsplaner är till för att havet ska användas hållbart, nu och i framtiden. Havsplaneringen förenar näringspolitiska mål, sociala mål och miljömål, säger Jakob Granit, generaldirektör på Havs- och vattenmyndigheten.

Havsplanerna täcker 123 000 kvadratkilometer – vilket är ungefär lika stort som en fjärdedel av Sveriges landyta.

Här kan du läsa havsplanerna mer detaljerat

Läs även om denna nyhet kring vattendirektivet:

https://www.fiskejournalen.se/gladjebesked-kampanj-for-vatten-gav-resultat/

Relaterad nyhet från din region
10 timmar sedan Sverige
67 år gammalt världsrekord kan vara slaget

IGFA berättar att världsrekordet på vit havsabborre (white seabass) kan vara slaget. Det är sportfiskaren Ricardo Reyes Martinez som ligger bakom fångsten som togs från land sydväst om La Paz i Mexiko.

För oss skandinaver så är arten white seabass, eller Atractoscion nobilis som den heter på latin föga känd. Men i USA och Mexiko så är fisken omtalad som en av de vassaste sportfiskarna. Nyligen lyckades mexikanaren Ricardo Reyes Martinez med kraftprovet att ta den största vita havsabborren någonsin, en best på imponerande 39,9 kilo. Blir fisken godkänd hos IGFA så innebär det både nytt All-Tackle-rekord och nytt 30-punds linrekord (för män), på en och samma gång.

Ricardo ”surfcastade” från stranden sydväst om staden La Paz i Mexiko när fisken högg och klarar den IGFAs snårskog till regelverk så är det 67-åriga rekordet på 37,98 kilo slaget.

Fångstmannen Ricardo med rekordfångsten. Foto: IGFA

Fiskejournalen har sökt fångstmannen för en kommentar. Tidsskillnaden på nio timmar kan vara anledningen till uteblivet svar.

Du kanske även gillar detta