Just nu:
Annons

Nyheter

4 månader sedan Sverige Anders Lundin
Fisktrycket har blivit högre på Vänerns gäddor.
Projekt skyddar Vänerngäddor – även tävlingar ses över

Vänern är stor – men så även trycket på den. Framför allt har intresset för gäddfiske ökat explosionsartat, och frågan är om det kan fortsätta i samma takt? Det vill projektet HåV, Hållbar fisketurism i Vänern, få svar på.

Projektet Hållbar fisketurism i Vänern står i startgroparna med en rad utmaningar framför sig, men också flera målsättningar. Det är ekologen Simon Jonsson, tidigare verksam inom Sportfiskarna, som anställts som projektledare och fått uppdraget att navigera framåt med Vänerns bästa för ögonen.

Bakgrunden är att det måste skapas en hållbar förvaltning av Vänern, så att det ökade trycket från fisket inte skadar bestånden. Det ska göras analyser och tas fram handlingsplaner, där Vänerns alla arter omfattas. Extra fokus ligger på gäddan, som står i centrum för många sportfiskares intresse.

Frågan är hur Vänerns gäddor egentligen mår?

– De studier som SLU gjort visar på ett välmående bestånd. Men däremot finns det orosmoln med vattenreglering och ökat fisketryck, och det kommer vi i projektet att titta närmare på, säger Simon Jonsson till Fiskejournalen.

De kommer även att väga in hur fisketävlingar påverkar bestånden. Just den frågan har aktualiserats i samband med fisketävlingen Predator Tour, som avgörs 16–18 april under gäddans lekperiod på Vänern. Även om gäddorna släpps tillbaka så menar vissa att det är oetiskt att tävlingsfiska på lekande bestånd.

Vilken uppfattning har du i frågan?

– Jag är inte rätt person att uttala mig kring den aktuella tävlingen, men tävlingarna har ökat generellt, och flera av dem ligger under våren kring lektid. Vi måste titta brett på hur gäddfisket kan förändras för att gynna bestånden, och där ingår såklart även tävlingar. Vi vill inom projektet jobba proaktivt för ett fortsatt bra sportfiske och sportfisketurism även i framtiden, både för gädda och för andra arter.

Projektet HåV ägs och finansieras av Leader – Fiskeområde Vänern, och planeras pågå under knappt två år. Förutom en handlingsplan med riktlinjer för hållbart sportfiske, så ska det tas fram koncept med hållbara fiskeupplevelser i samverkan med entreprenörer.

Ni kan själva följa händelseutvecklingen här på deras Facebook-sida.

Läs även om gäddorna på Gotland:

Nödbromsen drogs på Gotland – men har det gett resultat?

Relaterad nyhet från din region
2 dagar sedan Sverige Robert Westin
Sportfisket är nu godkänt för friskvårdsbidrag. Foto: Robert Westin.
Sportfiske godkänt för friskvårdsbidrag

Efter två färska domar i Högsta förvaltningsdomstolen så konstaterar nu Skatteverket att sportfisket också är godkänt för friskvårdsbidrag.

Nu utökas aktiviteter som kan bekostas av friskvårdsbidraget. Dom nya domarna innebär att sportfiske och andra naturupplevelser ingår. Bidraget kan användas för startavgifter i fisketävlingar, hyra av fiskeutrustning, kursavgifter och fiskekort.

– Äntligen! Att sportfiske är en friskvårdsaktivitet har det aldrig varit någon tvekan om för oss 1.6 miljoner svenskar som fiskar varje år. Det är nu mycket glädjande att äntligen få beskedet att kostnaden för fiskekort är berättigade till bidrag, säger Thomas Abrahamsson som driver iFiske.se, till Fiskejournalen.

Nytt är också att mer avancerade kurser ingår. Att deltagaren tränar sina färdigheter är inget hinder för skattefritt friskvårdsbidrag, så länge aktiviteten också ger motion. Det är inte heller något hinder att det krävs särskild utrustning, om den går att låna eller hyra.

– Många fler aktiviteter kan nu ge friskvårdsbidrag. Nu gäller det även fritidsaktiviteter med inslag av motion. Det centrala är att motion skall ingå. Om man hyr en fiskeguide för ett fiske i fjällen så ingår motion efter som att man vandrar efter vattendraget. Men om man hyr en fiskeguide där man sitter i en båt en hel dag så är min bestämda uppfattning att motion inte ingår och då kan man inte heller använda friskvårdbidraget, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket, till Fiskejournalen.

Friskvårdsbidraget kan inte användas för att köpa utrustning eller för att betala personliga medlemsavgifter i föreningar eller andra sammanslutningar.

Det kan heller inte användas för att hyra redskap för aktiviteter på egen hand, alltså om man organiserar fisket själv. Men om man köper en organiserad aktivitet där motion ingår så får man använda friskvårdsbidraget, till exempel vid en fiskekurs eller ett guidat fiske där vandring ingår.

Du kanske även gillar detta