Just nu:
Annons
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige
Den lilla hammarhajen låter sig matas med ålgräs och bläckfisk. Bild: Science Magazine
Se hajen som äter ålgräs

Hajar är på många sätt urtypen för ett utpräglat rovdjur. Men forskare har upptäckt att den skovelhuvade hammarhajen även kan uppta näring från vegetarisk kost.

Den skovelhuvade hammarhajen, eller Sphyrna tiburo som den heter på latin, blir omkring en meter lång och äter gärna kräftdjur och mindre fiskar som den hittar i grunda ålgräsängar. Men även en del ålgräs slinker med och forskare har nu visat att tarmarna faktiskt tar upp näring från plantorna.
Försöket gick ut på att hajar fick en strikt kost som bestod av 10 procent bläckfisk och 90 procent ålgräs. Samtliga hajar gick upp i vikt under den tre veckor långa studien, och genom blodprov kunde forskarna se att drygt häften av ålgräset hade upptagits som näring.

Att bryta ner växter kräver ofta långa tarmar, men den här hajens tarmar påminner om sina köttätande släktingars. Därför misstänker forskarna att bakterier i tarmsystemet bidrar till nedbrytningen.

Läs mer om studien här.

Hans Hällman

Relaterad nyhet från din region
23 minuter sedan Sverige
I området kring Stavreströmmen lufsar det en björn just nu.
Varning för björn vid känd fiskesträcka

Gimån i Jämtland är en av landets mest populära fiskeälvar. Just nu är det inte bara ivriga flugfiskare som patrullerar längs stranden, utan även en björn.

Det är Övre Gimåns Fiskevårdsområde som skickar ut en varning till både fiskare och andra besökare i området. Det har nämligen påträffats färsk björnspillning efter den gula sträckan i Gimån nedströms Gimårasten, och björnen har även varit uppe vid sjönacken på den västra sidan.

”Var försiktig. För att minska risken för dig/er så lämna absolut ingen mat framme vid vindskydden eller på annat sätt så att björnen får vittring på det. Rapportera till oss om du ser något”, hälsar Övre Gimåns Fiskevårdsområde.

Tillsynsperson den här helgen är Hans Nordin och han nås på 070-380 48 75. Nästa vecka är det Staffan Nilsson som har fisketillsynen, 070–1303844.

Du kanske även gillar detta