Just nu:
Annons

Nyheter

7 månader sedan Sverige Anders Lundin
Se till att du pimplar på säker mark. Foto: Anders Lundin
Gott nytt år – se till att fiska och fira på säkra isar!

Äntligen är det vinter och ledigt för många. Fiskejournalen önskar alla läsare ett gott nytt år – och rekommenderar att du firar in det nya året med fiske. Men se till att det sker på säkra isar! De har nämligen varit förrädiska på många håll, bland annat orsakat av snabba temperaturväxlingar.

I norra landet var det pimpelpremiär redan i oktober på vissa håll, och även i mellersta delarna har det funnits fiskbara isar sedan en tid. Det stabila vädret har dock ställt till det, och det har kommit rapporter om både fiskare och skotrar som gått igenom isen. Om det exempelvis har kommit nysnö så finns det extra anledning att vara försiktig, eftersom den kan ha fungerat som ett isolerande värmetäcke, och gjort isarna blöta och porösa under snön.

Fiskejournalen uppmuntrar alla pimpelfiskare att noga följa israpporterna och väderutvecklingen. Här nedan är några hemsidor att hålla koll på:

Israpporten från SMHI

https://www.skridsko.net

Läs även om detta i Fiskejournalen:

https://www.fiskejournalen.se/ratten-till-fjallfisket-domen-drojer-i-girjasmalet/

 

Relaterad nyhet från din region
11 timmar sedan Sverige Robert Westin
Torsken är en populär sportfisk. Kommer Havs- och vattenmyndighetens förslag att räcka? Foto: Anders Holm
Ytterligare förslag skall hjälpa torsken

Läget för den svenska torsken är allvarligt och så har det varit under en längre period. Nu har Havs- och vattenmyndigheten kommit med ytterligare förslag om hur torsken skall kunna räddas.

Fiskejournalen har vid flertalet tillfällen rapporterat att statusen för torsken i Östersjön är dålig. Det finns ett undantag i utveckling. Det är för torskbeståndet kring Ålandshav.

Även torskbestånden som finns vid Västkusten är hotade. Havs- och vattenmyndigheten föreslår nu flera olika åtgärder för att hjälpa den svenska torsken på traven.

– Förslagen handlar om att komma till rätta med den mångfald av bakomliggande orsaker, som gör att torsken mår så dåligt. Det handlar både om förslag som kan ge snabba resultat och förslag som kan komma åt underliggande problem så som klimatförändringar och döda havsbottnar, säger statssekreterare Gunvor G Ericson till SVT.

Några av förslagen är skonsammare fiske, åtgärder mot övergödning, minska förekomsten av spöknät och att minska skarv- och sälbeståndet i områden där torsken är svag.

Du kanske även gillar detta