Just nu:
Annons
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige
Seminarium om vattenkraft

Vilka möjligheter ger oss vattendirektivet? Vad behövs för att skapa en bra faunapassage? Dessa, och många andra, frågor kan man få svar på om man medverkar vid vattenkraftdagen i Skövde 12 februari.
Det är Sportfiskarna som tagit initiativ till ett seminarium om vattendirektivet, vandringshinder och vattenkraft. Alla är välkomna och det är kostnadsfritt att medverka.
Bland föreläsarna märks advokaten Nils Leine från Kammarkollegiet som reder ut lagtexterna runt vattenkraften, fiskbiologen Peter Rivinoja som förklarar hur man bäst bygger passager förbi vandringshinder samt Christer Borg som klarlägger Älvräddarnas syn på saken. Fiskejournalens chefredaktör Martin Falklind inleder med att prata om fiskars lekvandring.

Evenemanget går av stapeln i Odeon i Skövde Kulturhus och beräknas pågå mellan kl.9.30 och 16. Mer information kan man få från Sportfiskarna.
Svenne Andersson

Fiskbiologen Peter Rivinoja medverkar vid seminariet och pratar om vandringsvägar förbi kraftverk.


Relaterad nyhet från din region
12 timmar sedan Sverige
67 år gammalt världsrekord kan vara slaget

IGFA berättar att världsrekordet på vit havsabborre (white seabass) kan vara slaget. Det är sportfiskaren Ricardo Reyes Martinez som ligger bakom fångsten som togs från land sydväst om La Paz i Mexiko.

För oss skandinaver så är arten white seabass, eller Atractoscion nobilis som den heter på latin föga känd. Men i USA och Mexiko så är fisken omtalad som en av de vassaste sportfiskarna. Nyligen lyckades mexikanaren Ricardo Reyes Martinez med kraftprovet att ta den största vita havsabborren någonsin, en best på imponerande 39,9 kilo. Blir fisken godkänd hos IGFA så innebär det både nytt All-Tackle-rekord och nytt 30-punds linrekord (för män), på en och samma gång.

Ricardo ”surfcastade” från stranden sydväst om staden La Paz i Mexiko när fisken högg och klarar den IGFAs snårskog till regelverk så är det 67-åriga rekordet på 37,98 kilo slaget.

Fångstmannen Ricardo med rekordfångsten. Foto: IGFA

Fiskejournalen har sökt fångstmannen för en kommentar. Tidsskillnaden på nio timmar kan vara anledningen till uteblivet svar.

Du kanske även gillar detta