Just nu:
Annons
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige
Sensationellt hajfynd vid norska kusten

Vad var det för en märklig haj som Arnt Grødal lyfte ombord från ytvattnet utanför Kristiansund? Forskare kan inte bekräfta arten men tror att det rör sig om en lövfjällhaj. I så fall är det den första observationen i norskt vatten.

Arnt Grødal trodde först att det var en död torsk som låg i ytan, men när han kom närmare såg han att det var en haj – och att den dessutom var högst levande. Den mäktiga fisken lyftes ombord för hand och vikten uppskattades till 15 kilo. Efter några snabba bilder släpptes den tillbaka och gav sig snabbt iväg mot djupet igen.

”Den var rund i kroppsformen med ett ganska platt nosparti och stora, blanka ögon”

– Den var rund i kroppsformen med ett ganska platt nosparti och stora, blanka ögon som kunde stängas. Den hade även två olika tandtyper – med griptänder i överkäken och sågtänder i underkäken, berättar Arnt för Hooked.no.

Fisken påminner en del om håkäringen men har taggar framför ryggfenorna. Forskare på Havforskningsinstituttet i Bergen blir entusiastiska när de ser bilder på fisken, men kan inte säkerställa arten. De tror att det kan röra sig om djuphavsarten Centrophorus squamosus.

Vi kontaktar den svenska hajexperten David Bernvi, som även han tror att det kan röra sig om en Centrophorus squamosus – eller lövfjällhaj som den heter på svenska.

”Det är en mycket ovanlig art som aldrig rapporterats från Norge”

– Bilderna tyder på det. Det är en mycket ovanlig art som aldrig rapporterats från Norge. Dock har exemplar fångats i Skottland och på Island. Hudtänderna påminner om lövblad varefter den fått sitt svenska namn, berättar han.

[allergallery id=”56323″]

Läs mer på Hooked.no här.

Hans Hällman

Relaterad nyhet från din region
7 timmar sedan Sverige
Nöjda arrangörer i Chubby Chicks: Emelie Westlin, Martina Sjöstedt och Isabelle Hållkvist Eriksson. Foto: Privat
Chubby Pike Challenge – en fullbokad succé

Snacka om succé. Ett gäng fiskefrälsta kvinnor undrande om det skulle finnas tillräckligt intresse för att arrangera en gäddfisketävling för bara kvinnor – och svaret blev ett rungande ja!

Temperaturen inför Chubby Pike Challenge 27 juni har höjts ordentligt. Det som startade som ett försiktigt initiativ har fått större genomslag än arrangörerna någonsin vågat hoppats på. Det var Isabelle Hållkvist Eriksson och Martina Sjöstedt som ville tävla mot några andra tjejer och lade ut en förfrågan på Facebook. När intresset visade sig vara stort så skapade de en grupp på Facebook, och därifrån fortsatte det att växa.

– Olika betesbyggare började höra av sig och ville gärna sponsra med beten till vår från början interna tävling. När detta började så bestämde vi oss för att köra på ordentligt. Jag tog kontakt med Leif Collin på cwc för att kolla om de kunde hjälpa till med måttdekaler, vilket de självklart ville göra. De beställde 25 stycken, vilket vi tyckte var lite väl många till en början. Våra förväntningar var väldigt låga, men när större aktörer fick nys om detta och hörde av sig till oss och ville vara sponsorer så började vi inse att detta är något vi ska göra något ordentligt av, berättar Isabelle Hållkvist Eriksson.

Redan en månad innan tävlingen var alla 25 platser är tagna, och de har tvingats tack nej till lag som vill vara med. Förutom Isabelle Hållkvist Eriksson och Martina Sjöstedt består Chubby Chicks av Emelie Westlin, och de har sannerligen anledning att vara nöjda med sitt initiativ.

– Vi är överväldigade över hur många som visat intresse, både deltagare och sponsorer! Nu har vi en framtidsvision om att göra detta till en årlig tävling och även kanske klämma in någon mer fisketävling för tjejer, säger Isabelle Hållkvist Eriksson.

Här kan du följa Chubby Pike Challenge 2020!

Du kanske även gillar detta