Just nu:
Annons

Nyheter

1 år sedan Sverige Anders Lundin
Här är bilden på den omkring 30 kilo tunga Vågmären. Det kan röra sig om nytt världsrekord. Foto: Privat
Sensationen: Mytomspunnen fisk fångad med spö

Här är fångsten som blivit en snackis i fiskekretsar runt om i Europa. Det är ett osedvanligt stort exemplar av arten Vågmär, eller Sölvkveite på norska, som enligt lokala medier fångats i Hervikfjorden.

Vågmären kan bli tre meter lång.

Den spektakulära fisken ska ha fångats i mitten av maj, av två fisketurister från Tyskland. Den uppskattades till omkring 30 kilo, och släpptes tillbaka i vattnet efter fotografering.

Mycket mer information än så har inte framkommit, men nyhetssajten tysver-bygdeblad.no bedömer ändå uppgifterna som tillräckligt trovärdiga för att publicera fångsten.

Sölvkveite (Trachipterus arcticus på latin) är en djuphavsfisk och är släkt med den iögonfallande arten sillkungen. Fisken är långsträckt och tillplattad med en längd upp till 3 meter, enligt Wikipedia. Den är silverblänkande och med en röd ryggfena som löper längs med hela ryggen som ett rött band.

Nu spekuleras det om detta faktiskt handlar om ett nytt sportfiskerekord på arten, eftersom den till synes verkar vara runt två meter, kanske ännu längre eftersom stjärtpartiet inte syns helt på bilden.

Det har tidigare fångats Sölvkveite vid norska kusten, men då har det handlat om betydligt mindre exemplar än den nu aktuella fisken. Fiskejournalen återkommer om det framkommer mer detaljerade uppgifter kring fångsten och fångstmannen.

Här nedan är ett filmklipp från 2015 som visar fångandet av en Sölvkveite:

Relaterad nyhet från din region
32 minuter sedan Sverige Robert Westin
Är du sugen på sej? Från den 15 juli får vissa svenskar åka till Norge för fiskesemester. Foto: Robert Westin.
Norge öppnar försiktigt upp gränsen för turister

Från den 15 juli gäller nya inreseregler till Norge. Många svenska lax- och havsfiskare har väntat med spänning på vad detta kommer att innebära. Fiskejournalen har svaret.

Fram till den 15 juli har det varit svårt att passera den norska gränsen. Få anledningar har gett grönt ljus för att passera gränsen. Två exempel har varit om man jobbar- eller om man äger hus i Norge.

För att minska risken för smittspridning av covid-19 så har Norge valt att stoppa alla turister, till många svenska sportfiskares förtret.

Nu har den norska regeringen meddelat att man försiktigt kommer att öppna upp gränsen från den 15 juli. Även för turister.

På grund av smittspridningen i Sverige så har man bedömt att svenska som bor i Blekinge, Kronoberg och i Skåne är välkomna utan att behöva sitta i karantän.

Den norska regeringen påpekar att dom håller koll på läget och om smittspridningen skulle öka i något av dessa län så kan nya regler införas.

Här kan du läsa om vilka regler som gäller för människor som vill turista i Norge.

Du kanske även gillar detta