Just nu:
Annons
Annons

Nyheter

4 år sedan Sverige
Medan Yxerns strandlinje går upp och ner och fiskar och växter mår mindre bra, envisas Tekniska Verken med att de måsta tappa sjön på vatten. Foto: Tino Åberg
Sjön Yxern uppmärksammas

Konflikten om sjön Yxern, som om och om igen töms på vatten, har nu hamnat på TV-nyheterna.
Frågan om regleringen av Kalmar läns största sjö, Yxern, har varit på tapeten i flera år. Regleringen sker till förmån för ett antal småskaliga vattenkraftverk nedströms sjön. Regleringsföretaget består bland annat av Tekniska Verken, som ägs av Linköpings kommun.
De praktiska problemen består i att sjöns nivå pendlar på ett onaturligt sätt, vilket starkt missgynnar den biologiska mångfalden.

Tekniska verken slår ifrån sig ansvaret och säger nu till SVT att de måste tappa vissa mängder ur sjön, för att det finns ett domslut på detta. Detta domslut är omdebatterat och medan den stackars strandlinjen åker upp och ner och fiskar och växter dör, så fortsätter parterna att tvista i frågan.
Se inslaget på SVT.

Relaterad nyhet från din region
12 timmar sedan Sverige
67 år gammalt världsrekord kan vara slaget

IGFA berättar att världsrekordet på vit havsabborre (white seabass) kan vara slaget. Det är sportfiskaren Ricardo Reyes Martinez som ligger bakom fångsten som togs från land sydväst om La Paz i Mexiko.

För oss skandinaver så är arten white seabass, eller Atractoscion nobilis som den heter på latin föga känd. Men i USA och Mexiko så är fisken omtalad som en av de vassaste sportfiskarna. Nyligen lyckades mexikanaren Ricardo Reyes Martinez med kraftprovet att ta den största vita havsabborren någonsin, en best på imponerande 39,9 kilo. Blir fisken godkänd hos IGFA så innebär det både nytt All-Tackle-rekord och nytt 30-punds linrekord (för män), på en och samma gång.

Ricardo ”surfcastade” från stranden sydväst om staden La Paz i Mexiko när fisken högg och klarar den IGFAs snårskog till regelverk så är det 67-åriga rekordet på 37,98 kilo slaget.

Fångstmannen Ricardo med rekordfångsten. Foto: IGFA

Fiskejournalen har sökt fångstmannen för en kommentar. Tidsskillnaden på nio timmar kan vara anledningen till uteblivet svar.

Du kanske även gillar detta