Just nu:
Annons

Nyheter

3 år sedan Sverige Hans Hällman
Skrubbskäddan kan leva i många miljöer vilket lett till att fiskarna utvecklats i olika riktningar. Foto: Amir Rastkerdar
Skrubbskäddor i Östersjön är två olika arter

Östersjöns skrubbskäddor är genetisk isolerade från varandra och tillhör två olika arter. Det visar en ny internationell studie som letts av Helsingfors universitet.  

Det har länge varit känt att Östersjöns skrubbskäddor fortplantar sig på olika sätt. De som leker långt från land har pelagiska ägg medan äggen hos de kustlekande fiskarna i Norra Östersjön sjunker.
När forskare i den aktuella studien utförde mer än 2 000 genetiska analyser av variationer i fiskarnas arvsmassa fann de att dessa två varianter av skrubba är isolerade från varandra och faktiskt är olika arter.
Artbildningen har skett på mindre än 3000 generationer, vilket är rekordsnabbt.

Studien, i vilken forskare från SLU Aqua deltagit, har publicerats i tidskriften PNAS.

Läs mer här.

Hans Hällman

Relaterad nyhet från din region
1 dag sedan Sverige Robert Westin
Sportfisket är nu godkänt för friskvårdsbidrag. Foto: Robert Westin.
Sportfiske godkänt för friskvårdsbidrag

Efter två färska domar i Högsta förvaltningsdomstolen så konstaterar nu Skatteverket att sportfisket också är godkänt för friskvårdsbidrag.

Nu utökas aktiviteter som kan bekostas av friskvårdsbidraget. Dom nya domarna innebär att sportfiske och andra naturupplevelser ingår. Bidraget kan användas för startavgifter i fisketävlingar, hyra av fiskeutrustning, kursavgifter och fiskekort.

– Äntligen! Att sportfiske är en friskvårdsaktivitet har det aldrig varit någon tvekan om för oss 1.6 miljoner svenskar som fiskar varje år. Det är nu mycket glädjande att äntligen få beskedet att kostnaden för fiskekort är berättigade till bidrag, säger Thomas Abrahamsson som driver iFiske.se, till Fiskejournalen.

Nytt är också att mer avancerade kurser ingår. Att deltagaren tränar sina färdigheter är inget hinder för skattefritt friskvårdsbidrag, så länge aktiviteten också ger motion. Det är inte heller något hinder att det krävs särskild utrustning, om den går att låna eller hyra.

– Många fler aktiviteter kan nu ge friskvårdsbidrag. Nu gäller det även fritidsaktiviteter med inslag av motion. Det centrala är att motion skall ingå. Om man hyr en fiskeguide för ett fiske i fjällen så ingår motion efter som att man vandrar efter vattendraget. Men om man hyr en fiskeguide där man sitter i en båt en hel dag så är min bestämda uppfattning att motion inte ingår och då kan man inte heller använda friskvårdbidraget, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket, till Fiskejournalen.

Friskvårdsbidraget kan inte användas för att köpa utrustning eller för att betala personliga medlemsavgifter i föreningar eller andra sammanslutningar.

Det kan heller inte användas för att hyra redskap för aktiviteter på egen hand, alltså om man organiserar fisket själv. Men om man köper en organiserad aktivitet där motion ingår så får man använda friskvårdsbidraget, till exempel vid en fiskekurs eller ett guidat fiske där vandring ingår.

Du kanske även gillar detta