Just nu:
Annons
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige
Snabbsimmare ombord på Fiskekryssningen

bo_hall_popperÅk med på Fiskekryssningen och upplev kraften av gulfenade tonfiskar, blixtsnabba wahoo och höghoppande kingfish – när Bo Hall berättar om fisket i Kenya.
Även om destinationen för Fiskekryssningen är Åbo, så kan du få en timme av afrikansk action till sjöss. Bo Hall är mannen som kan allt om popperfiske efter snabbsimmare. Popperfiske är ett fysiskt tungt fiske med stora, skvättiga vobbler utan sked. Metoden är ett adrenlinfiske utan dess like, eftersom monstren kommer och jagar betet i ytan.
– När en Giant Trevally kommer upp och gläfser efter ditt bete, då skakar knäna, säger Bosse Hall.

Annons
Vill du mjukstarta genom att uppleva fisket på avstånd, låt Bosse Hall prata och visa bilder klockan 22.00 på fredagens kväll. Om det dyker upp en längtan efter att förverkliga ett popperfiske i Afrika, kan Bo Hall ge dig råd och tips inför den verkliga resan.
Denna föreläsning har begränsat antal platser, så för att vara säker på en plats kan du föranmäla dig.
Mer om Fiskekryssningen
Boka Fiskekryssningen
Läs preliminärschemat här
Anmäl dig till workshop och mindre föredrag

Frågor om Fiskekryssningen: maria.alander@aller.se

Relaterad nyhet från din region
3 timmar sedan Sverige
Satsning på svensk matfisk: Braxen i stället för laxen

Braxenburgare och rökt braxen. Kan det vara något? Ja, absolut tycker flera aktörer som nu försöker få mer vit fisk på svenskarnas tallrikar.

Kan braxen ersätta laxen – och är det rent utav nästa delikatess från exempelvis Bottenviken? Det är frågan som Länsstyrelsen i Norrbotten ställt sig med anledning av ett svensk-finskt forskningsprojekt. Braxen, mört och id betraktas av många som skräpfisk, men projektet målsättning är att kolla om det är möjligt att utveckla gångbara livsmedelsprodukter av dessa fiskar. Det hela är ett samarbete mellan bland annat Sveriges lantbruksuniversitet och fiskeföretaget Guldhaven Pelagiska i Kalix.

I Finland och flera sydeuropeiska länder finns redan braxen på menyn som en uppskattad matfisk.

Annons

Nu får satsningen i Norrbotten sällskap i förarhytten av projektet ”Fiskresurs”, där bland annat Länsstyrelsen i Stockholm deltar. Det handlar om att utnyttja resurserna i exempelvis Mälaren och Stockholms skärgård, där det annars är mest vanligt att den yrkesfiskade braxen blir fiskmjöl. Det ska lanseras nya tekniker för att rensa bort braxens alla ben, och det snackas nya maträtter som exempelvis ”braxburgare”.

Vattnas det i munnen på er läsare?

Nja, vi förstår om ni är skeptiska.

Men enligt flera sportfiskare som Fiskejournalen frågat så är braxen rätt tillagad en delikatess – åtminstone om den kommer från ett förhållandevis friskt vatten. I det kommande numret av Fiskejournalen har vi låtit en expertpanel tycka till om braxen som matfisk. Missa inte det!

Missa inte heller denna läsning:

https://www.fiskejournalen.se/sa-far-du-fram-den-djupa-sanningen-om-ditt-fiske/

Du kanske även gillar detta