Just nu:
Annons
Annons

Nyheter

11 månader sedan Sverige
Återlekaren i Testeboån har vuxit ordentligt, och är nu nästan en meter lång. Bild: Fiskdata.se/Fiskevård i Testeboån
Snacka om hemkär öring – tillbaka för femte gången

Fiskar och deras vandringar är fascinerande. Här kommer en glad rapport från Testeboån som vi gärna uppmärksammar. Det handlar om en synnerligen hemkär öring.

Det är nämligen samma öring som vandrat upp i vattendraget för femte året i rad. Den fångades och märktes som utlekt och övervintrad i smoltfällan vid Strömsbro i maj 2016, och sedan dess har den alltså varit ån trogen. Den var då 62 centimeter lång, och när den passerade 6 juli 2019 så var den 99 centimeter lång. Den har med andra ord vuxit ordentligt både på längden och tvären.

Frågan vi ställer oss är förstås om den kommer tillbaka nästa år också, och om den då har passerat 1-metersgränsen? Vi håller tummarna för att den inte låter sig fångas!

Spana in Facebook-sidan Fiskevård i Testeboån för mer information kring denna fisk och övriga rapporter – hittills denna sommar har det stigit över 100 fiskar i ån.

Läs även om puckellaxen på västkusten:

Larmet har gått – puckellax på väg uppåt i Ätran

Relaterad nyhet från din region
11 timmar sedan Sverige
67 år gammalt världsrekord kan vara slaget

IGFA berättar att världsrekordet på vit havsabborre (white seabass) kan vara slaget. Det är sportfiskaren Ricardo Reyes Martinez som ligger bakom fångsten som togs från land sydväst om La Paz i Mexiko.

För oss skandinaver så är arten white seabass, eller Atractoscion nobilis som den heter på latin föga känd. Men i USA och Mexiko så är fisken omtalad som en av de vassaste sportfiskarna. Nyligen lyckades mexikanaren Ricardo Reyes Martinez med kraftprovet att ta den största vita havsabborren någonsin, en best på imponerande 39,9 kilo. Blir fisken godkänd hos IGFA så innebär det både nytt All-Tackle-rekord och nytt 30-punds linrekord (för män), på en och samma gång.

Ricardo ”surfcastade” från stranden sydväst om staden La Paz i Mexiko när fisken högg och klarar den IGFAs snårskog till regelverk så är det 67-åriga rekordet på 37,98 kilo slaget.

Fångstmannen Ricardo med rekordfångsten. Foto: IGFA

Fiskejournalen har sökt fångstmannen för en kommentar. Tidsskillnaden på nio timmar kan vara anledningen till uteblivet svar.

Du kanske även gillar detta