Just nu:
Annons

Nyheter

1 år sedan Sverige Anders Lundin
Återlekaren i Testeboån har vuxit ordentligt, och är nu nästan en meter lång. Bild: Fiskdata.se/Fiskevård i Testeboån
Snacka om hemkär öring – tillbaka för femte gången

Fiskar och deras vandringar är fascinerande. Här kommer en glad rapport från Testeboån som vi gärna uppmärksammar. Det handlar om en synnerligen hemkär öring.

Det är nämligen samma öring som vandrat upp i vattendraget för femte året i rad. Den fångades och märktes som utlekt och övervintrad i smoltfällan vid Strömsbro i maj 2016, och sedan dess har den alltså varit ån trogen. Den var då 62 centimeter lång, och när den passerade 6 juli 2019 så var den 99 centimeter lång. Den har med andra ord vuxit ordentligt både på längden och tvären.

Frågan vi ställer oss är förstås om den kommer tillbaka nästa år också, och om den då har passerat 1-metersgränsen? Vi håller tummarna för att den inte låter sig fångas!

Spana in Facebook-sidan Fiskevård i Testeboån för mer information kring denna fisk och övriga rapporter – hittills denna sommar har det stigit över 100 fiskar i ån.

Läs även om puckellaxen på västkusten:

Larmet har gått – puckellax på väg uppåt i Ätran

 

Relaterad nyhet från din region
13 timmar sedan Sverige Robert Westin
3 tjuvfiskare togs på bar gärning i Välijokk. Foto: Länsstyrelsen Norrbotten.
Tre personer polisanmälda för tjuvfiske i Välijokk

Tre personer har polisanmälts för olagligt fiske på ett kvoterat fiskevatten i Kirunafjällen. De har nu polisanmälts och fiskeredskapen är beslagtagna.

I flera av de mest attraktiva fjällvattnen upplåter länsstyrelsen fisket genom ett kvoteringssystem där antalet fiskedygn är begränsat. För att få fiska måste man ansöka om tillstånd. Fiskedygnen fördelas genom lottning under maj månad.

– Anledningen till att vi kvoterar fisket är att vi vill bevara kvaliteten på fisket och den upplevelse det innebär att besöka vattnet, säger Dan Blomkvist, länsfiskekonsulent på länsstyrelsen.

Ett av de mer populära kvoterade vattnen är Välijokk i Kiruna kommun. Här fördelas relativt få fiskedygn och ungefär var tionde ansökan beviljas. Eftersom de kvoterade vattnen är populära och ofta känsliga för överfiske och slitage så prioriteras de i länsstyrelsens fisketillsyn.

Tre personer påträffades fiskande utan tillstånd. Dom är nu polisanmälda och all fiskeutrustning är beslagtagna.

Du kanske även gillar detta