Just nu:
Annons

Nyheter

5 månader sedan Sverige Anders Lundin
Peter Wållgren har hittat mängder av gäddskallar i Stockholms skärgård, och uppmanar nu fler fiskare att dokumentera sälens framfart. Foto: Privat
Synen som upprör: Massor av gäddskallar i skärgården

Nej, fiskeguiden Peter Wållgren uppmanar inte till en allmän hatstorm mot sälbeståndet i Stockholms skärgård. Men däremot så tycker han att gränsen är nådd nu, efter att ha hittat massor av uppätna gäddor i tidigare fiskrika vikar.

En av skallarna som Peter krokade upp.

Peter Wållgren, bland annat styrelsemedlem i Sveriges organiserade fiskeguider, känner inte alls igen sina gamla farvatten omkring Vaxholm. Anledningen säger han vara sälen, som gjorde sitt stora intåg i området för ungefär 10 år sedan. Sedan en tid tillbaka har han dokumenterat sälens härjningar, som mest består av foton på gäddskelett och skallar. Han har inte gjort något större väsen av sina observationer, utan mest velat skaffa sig en bild av problemets omfattning. För någon vecka sedan kunde han dock inte hålla sig längre, utan berättade offentligt om den sorgliga synen i skärgården.

– Jag och några andra fiskare var inne i tre vikar, och på det första stället tog jag kort på minst 10 gäddhuvuden. Samma syn väntade oss i nästa vik, totalt hittade vi under kort tid 21 gäddhuvuden. Min uppfattning är att sälen till stor del rensat vikarna i mellanskärgården, och att något måste göras omedelbart, säger Peter till Fiskejournalen.

Peter jobbar som guide, och drabbas naturligtvis i sitt yrke av det försämrade gäddfisket, men i grund och botten handlar det om att gäddbeståndet i Stockholms skärgård måste skyddas för att få en chans att återhämta sig.

– Jag har fiskat här i 35 år. För tio år sedan var det fortfarande okej, men nu får man nästan ingen gädda alls. Det kan stå några mindre exemplar långt inne i vassen där sälen inte kommer åt lika lätt, men på djupare vatten är det oftast helt tomt. Min teori är att gäddan har ändrat beteende på grund av sälen, att de rör sig närmare land.

Vad vill då Peter uppnå med sitt upprop till allmänheten?

– Länsstyrelsen vet förstås om detta, men det är inte lätt att skaffa sig en korrekt bild över hur det ser ut. Jag uppmanar fiskare och annat folk att dokumentera, och sedan sakligt berätta om sina observationer, så att vi kan hjälpa berörda myndigheter. Jag vill inte att det ska bli en klagomur, utan så seriöst som möjligt, säger Peter Wållgren och föreslår att Facebook-gruppen ”Resursen fisk i hav och skärgården” är ett lämpligt forum för detta.

Peter finns själv på sociala medier som Peter Guide, om någon vill komma i kontakt med honom där.

Läs mer om gäddfiske i Fiskejournalen:

https://www.fiskejournalen.se/keskitalos-koloss-blev-finalen-pa-en-fantastisk-fisketur/

 

Relaterad nyhet från din region
2 dagar sedan Sverige Robert Westin
Sportfisket är nu godkänt för friskvårdsbidrag. Foto: Robert Westin.
Sportfiske godkänt för friskvårdsbidrag

Efter två färska domar i Högsta förvaltningsdomstolen så konstaterar nu Skatteverket att sportfisket också är godkänt för friskvårdsbidrag.

Nu utökas aktiviteter som kan bekostas av friskvårdsbidraget. Dom nya domarna innebär att sportfiske och andra naturupplevelser ingår. Bidraget kan användas för startavgifter i fisketävlingar, hyra av fiskeutrustning, kursavgifter och fiskekort.

– Äntligen! Att sportfiske är en friskvårdsaktivitet har det aldrig varit någon tvekan om för oss 1.6 miljoner svenskar som fiskar varje år. Det är nu mycket glädjande att äntligen få beskedet att kostnaden för fiskekort är berättigade till bidrag, säger Thomas Abrahamsson som driver iFiske.se, till Fiskejournalen.

Nytt är också att mer avancerade kurser ingår. Att deltagaren tränar sina färdigheter är inget hinder för skattefritt friskvårdsbidrag, så länge aktiviteten också ger motion. Det är inte heller något hinder att det krävs särskild utrustning, om den går att låna eller hyra.

– Många fler aktiviteter kan nu ge friskvårdsbidrag. Nu gäller det även fritidsaktiviteter med inslag av motion. Det centrala är att motion skall ingå. Om man hyr en fiskeguide för ett fiske i fjällen så ingår motion efter som att man vandrar efter vattendraget. Men om man hyr en fiskeguide där man sitter i en båt en hel dag så är min bestämda uppfattning att motion inte ingår och då kan man inte heller använda friskvårdbidraget, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket, till Fiskejournalen.

Friskvårdsbidraget kan inte användas för att köpa utrustning eller för att betala personliga medlemsavgifter i föreningar eller andra sammanslutningar.

Det kan heller inte användas för att hyra redskap för aktiviteter på egen hand, alltså om man organiserar fisket själv. Men om man köper en organiserad aktivitet där motion ingår så får man använda friskvårdsbidraget, till exempel vid en fiskekurs eller ett guidat fiske där vandring ingår.

Du kanske även gillar detta