Just nu:
Annons

Nyheter

5 månader sedan Sverige Anders Lundin
Peter Wållgren har hittat mängder av gäddskallar i Stockholms skärgård, och uppmanar nu fler fiskare att dokumentera sälens framfart. Foto: Privat
Synen som upprör: Massor av gäddskallar i skärgården

Nej, fiskeguiden Peter Wållgren uppmanar inte till en allmän hatstorm mot sälbeståndet i Stockholms skärgård. Men däremot så tycker han att gränsen är nådd nu, efter att ha hittat massor av uppätna gäddor i tidigare fiskrika vikar.

En av skallarna som Peter krokade upp.

Peter Wållgren, bland annat styrelsemedlem i Sveriges organiserade fiskeguider, känner inte alls igen sina gamla farvatten omkring Vaxholm. Anledningen säger han vara sälen, som gjorde sitt stora intåg i området för ungefär 10 år sedan. Sedan en tid tillbaka har han dokumenterat sälens härjningar, som mest består av foton på gäddskelett och skallar. Han har inte gjort något större väsen av sina observationer, utan mest velat skaffa sig en bild av problemets omfattning. För någon vecka sedan kunde han dock inte hålla sig längre, utan berättade offentligt om den sorgliga synen i skärgården.

– Jag och några andra fiskare var inne i tre vikar, och på det första stället tog jag kort på minst 10 gäddhuvuden. Samma syn väntade oss i nästa vik, totalt hittade vi under kort tid 21 gäddhuvuden. Min uppfattning är att sälen till stor del rensat vikarna i mellanskärgården, och att något måste göras omedelbart, säger Peter till Fiskejournalen.

Peter jobbar som guide, och drabbas naturligtvis i sitt yrke av det försämrade gäddfisket, men i grund och botten handlar det om att gäddbeståndet i Stockholms skärgård måste skyddas för att få en chans att återhämta sig.

– Jag har fiskat här i 35 år. För tio år sedan var det fortfarande okej, men nu får man nästan ingen gädda alls. Det kan stå några mindre exemplar långt inne i vassen där sälen inte kommer åt lika lätt, men på djupare vatten är det oftast helt tomt. Min teori är att gäddan har ändrat beteende på grund av sälen, att de rör sig närmare land.

Vad vill då Peter uppnå med sitt upprop till allmänheten?

– Länsstyrelsen vet förstås om detta, men det är inte lätt att skaffa sig en korrekt bild över hur det ser ut. Jag uppmanar fiskare och annat folk att dokumentera, och sedan sakligt berätta om sina observationer, så att vi kan hjälpa berörda myndigheter. Jag vill inte att det ska bli en klagomur, utan så seriöst som möjligt, säger Peter Wållgren och föreslår att Facebook-gruppen ”Resursen fisk i hav och skärgården” är ett lämpligt forum för detta.

Peter finns själv på sociala medier som Peter Guide, om någon vill komma i kontakt med honom där.

Läs mer om gäddfiske i Fiskejournalen:

https://www.fiskejournalen.se/keskitalos-koloss-blev-finalen-pa-en-fantastisk-fisketur/

 

Relaterad nyhet från din region
7 timmar sedan Sverige Robert Westin
Markägaren Peter Gerdtsson kör fram natursingel med sin Lamborghinitraktor till en av de nya lekbottnarna i Ståstorpsån. Foto: Ebbe Berglund
Ståstorpsån restaureras

En av de så kallade Trelleborgsåarna, Ståstorpsån, ska restaureras på initiativ av markägarna i ett nystartat vattenvårdsprojekt. Enligt Sportfiskarna är planen att hela vattendraget ska återställas.

Ståstorpsån utgör tillsammans med de övriga vattendragen kring Trelleborg grundbulten för ett av landets bästa kustfisken efter havsöring. Vattendragen är mycket produktiva men samtidigt hårt påverkade av olika former av markanvändning. Nu skall dom återställas.

Hela vattendraget ska återställas genom bland annat anläggande av svämzoner och våtmarker. I projektet skall också lek- och uppväxtområden för fisk återställas.

Först ska en visningssträcka iordningställas. Detta görs för att ge en bild av hur vattendraget kommer att se ut när restaureringen är klar.

Sportfiskarna är nu i full färd med att, tillsammans med markägaren, anlägga lekbottnar och uppväxtmiljöer för främst havsöring. Sammanlagt kommer mellan 50 och 100 ton sten och lekgrus att läggas ut. Det kommer även att läggas ut död ved och i höst kommer plantering av al och andra trädslag att göras.

Du kanske även gillar detta