Medlemmarna i SFK Atletfiskarna gjorde en sorglig upptäckt när de besökte Kolbäcksån i går kväll. Några hade genomfört en ren slakt på lekande aspar vid Strömsholms slott. " />
Annons
Sorgliga synen – slaktade lekande aspar med golfklubbor | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

5 månader sedan Sverige Anders Lundin
Högar med asp hittades ihjälslagna. Foto: SFK Atletfiskarna
Sorgliga synen – slaktade lekande aspar med golfklubbor

Medlemmarna i SFK Atletfiskarna gjorde en sorglig upptäckt när de besökte Kolbäcksån i går kväll. Några hade genomfört en ren slakt på lekande aspar vid Strömsholms slott.

Fiskeklubben berättade om händelsen på sin Facebook tidigare under onsdagen, med hoppet om att det ska komma in tips så att gärningsmännen kan gripas.

En del av utrustningen som användes. Foto: SFK Atletfiskarna

Atletfiskarna jobbar för ett levande fiske i Kolbäcksån, och just nu leker den fredade aspen runt Strömsholms slott.

”Sent igår kväll när fisketillsynen kom till slottet, lämnar 5 bilar området i hast. När vi kommer ner till muren vid slottet, blir vi både ledsna och förbannade. En ren slakt av aspen har genomförts, där man använt både huggkrok och golfklubbor som tillhygge, i syfte för att kunna få upp så många det bara går. Finns inga ord för att beskriva hur vi känner, när allt den kraft och tid vi lägger ner ideellt för att rädda artrikedomen i kanalen, missbrukas på ett sådant brutalt sätt”, skriver Atletfiskarna.

De kommer nu att ha förstärkt bevakning runt slottet så länge aspen leker, detta tilltag är brott mot fiskerilagen, och kan ge fängelse i upp till två år, meddelar klubben.

Läs mer om arbetet med aspen:

Se upp i city – nu stiger asparna i Fyrisån!

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Holm
Flytvästar återkallas. Jula är återförsäljare för de tre till vänster och Bauhaus är återförsäljare för den högra.
Fler flytvästar återkallas

I augusti rapporterade Fiskejournalen om att Biltema återkallade flytvästar. Nu återkallas också flytvästar hos Jula och Bauhaus.

Det är uppblåsbara flytvästar från Marine Pool som återkallas för åtgärd. Anledningen till återkallelsen är att flytvästarna saknar låsmekanism som förhindrar att gaspatronen kan gänga ur och därför riskerar att inte blåsa upp sig. Återförsäljare för dessa flytvästar är kedjorna Jula och Bauhaus. Modellerna det gäller är Classic 150N och Aero plus 165N på Jula. På Bauhaus handlar det om räddningsväst automatisk nautic 150N (artikelnummer 4056459380121).

Berörda flytvästar är tillverkade före 2020 och tillverkningsår finns angivet på etiketten på flytvästens insida. Åtgärden är ett krav från Konsumentverkets enhet för produktsäkerhet och gäller för samtliga uppblåsbara flytvästar på marknaden. Ett beslut från EU-kommissionen 2019 gör att flytvästar som säljs måste ha säkrade gaspatroner. ”Många flytvästar hos konsument har dock fortfarande osäkrade gaspatroner” skriver Konsumentverket.

Du kanske även gillar detta