Just nu:
Annons

Nyheter

5 månader sedan Sverige Anders Lundin
Stefan Pettersson med premiärens största fisk på 4,13 kilo. Foto: Privat
Spännande tider för både fiskare och öring i Älvkarleby

Hur mycket havsöring finns det egentligen kvar i Älvkarleby? Det är frågan som många ställer sig i dessa tider. Det fanns åtminstone ett gäng fina exemplar kvar som kunde glädja premiärbesökarna.

Fiskejournalen har flera gånger skrivit om nödropen från Älvkarleby Sportfiske, eftersom de befarar att skarv och säl slår ut stora delar av fiskbeståndet. Många var naturligtvis nyfikna på premiären 21 mars, och hur mycket fisk som skulle landas. De hade ett tak på 100 stycken fiskare på premiären och det blev fullbokat runt den 20:e februari.

– Fiskepremiären var efter omständigheterna bra i dessa Coronatider. Av 100 som förbokat och förbetalt så kom det 82. Det togs upp 13 havsöringar med en medelvikt på 1,99 kilo, berättar Janne Olsson på Älvkarleby Sportfiske.

Premiärdagen var överlag fin, även om friska nordliga vindar gjorde det riktigt kyligt. Vattenföringen låg på cirka 485 kubik, vilket Janne beskriver som bra.

Den största öringen fångades av premiärtrogne Stefan Pettersson från Södertälje, som kunde stoltsera med ett exemplar på 4,13 kilo. Det registrerades 10 stycken havsöringar mellan 45–55 centimeter som återutsattes.

– Vi ser helt klart på en oroande trend gällande havsöringen. Trots nu några år av intensiv skrämsel och skyddsjakt på fiskpredatorer samt extra utsättningar av havsöring de senaste 8 åren så hade vi ju helt klart velat se ännu mera havsöring i älven under premiären och de senaste dagarna. Det blir spännande att se hur april månad blir, konstaterar Janne Olsson.

Läs även om premiären i Emån:

Högtryck i Emån – och snart blir det ännu fler öringar

Relaterad nyhet från din region
11 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Tove Ahlander med sin 90 centimeter långa gös. Foto: Privat
Blixtar och dunder – då small det till ordentligt för Tove

Tove Ahlander tillhör landets flitigaste gösfiskare, med många stora exemplar på sitt samvete. Hur tung hennes senaste fisk var går dock inte att säga eftersom vågen typiskt nog var trasig …

Det var absolut ingen rekordfisk på något sätt – men visst är det ändå typisk att storgösen hugger när varken vågen eller kamerastativet fungerar. Men minst sagt hyfsad var den, och bilden blev tillräckligt bra för att läsarna ska kunna bilda sig en skaplig uppfattning om fiskens storlek. 
– Det var efter ett oväder som jag bestämde mig för ett vertikalpass efter gös, då de brukar vara riktigt bra fiske efter just åskoväder. Det var svårt att hitta de större gösarna tills jag i slutet av kvällen såg en större individ på min sidescan. Väl under givaren så högg den bestämt, berättar Tove Ahlander.
Hon mätte gösen till 90 centimeter, och vikten kunde alltså inte fastställas då vågen inte ville fungera. Men enligt Tove handlade det inte om personligt rekord, som tur var. 

Fiskejournalen passar på att fråga henne om sina bästa två tips för att lyckas med sensommarfisket efter gös.

  1. För att lyckas så kan både traditionellt jiggfiske och vertikalfiske både vara roligt och ge fina gösar, mete vid grynnor är också en bra metod. Det mest effektiva sättet att fånga stora gösar på är att leta dem pelagiskt med ekolod och vertikalfiska efter dem.
  2. I mörka eller humusfärgade vatten fungerar det bäst med skrikiga färger i grönt orange och gult, rött är även en favorit. Transparenta och glittriga färger funkar i soligt och halvklart väder. Oftast hittar du gösen nära djuphål, stenig och hård bottenstruktur, intill grynnor på kvällen och tidig morgon. 

Tove hälsar också att bästa gösfisket oftast är under ihållande högtryck och soliga dagar, så håll gärna koll på lufttrycket och väderleken för ett lyckat gösfiske. 
– Fullmåne och tilltagande mot fullmåne är även en sak jag också går efter. Har oftast haft ett bättre fiske kring den perioden. 


Tack för det Tove – och grattis till en mäktig fisk!

Du kanske även gillar detta