Just nu:
Annons

Nyheter

3 veckor sedan Sverige Robert Westin
Storspiggen breder ut sig i Östersjön, på bekostnad av bland annat gädda och abborre.
Spiggen hotar gäddan och abborren i Östersjön

Spiggen har ökat kraftigt i Östersjön och riskerar att ställa till med stora problem för gäddan och abborren. Nu skall SLU kartlägga den lilla fisken.

Spiggen har ökat kraftigt under dom senaste åren i Östersjön. Den kan ställa till med stora problem i havet. Spiggen är ett hot mot bland annat gäddan och abborren.

Den konkurrerar på många sätt. Den äter ynglens mat. Den äter även själva ynglen och rommen som kommer från gäddan och abborren.

– När det finns mycket spigg så lyckas inte reproduktionen av abborre och gädda. Då försvagas bestånden, säger Jens Olsson, forskare hos SLU, till Sveriges Radio.

Spiggen konkurrerar med flera andra arter på flera olika sätt och nu när den har ökat kraftigt så blir den ett hot mot dessa arter och mot Östersjön. Nu skall Jens Olsson kartlägga spiggen på uppdrag av Havs- och vattenmyndigheten.

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Holm
Håll utkik efter den stulna båten. Foto: Privat
Efterlysning: Sportfiskebåt stulen

En välutrustad sportfiskebåt stals i Tumba söder om Stockholm mellan den 31 juli och 10 augusti, och nu uppmanas sportfiskare hålla utkik och komma med tips.

Modellen är en Mako 19 CPX med en 200 hk Evinrude och stals stående på en trailer med registreringsnummer YDE604 hemma hos ägaren i Tumba. Båten är försedd med dekaler på sidorna där det står Team Sportfiskeprylar. Båtens skrovnummer är US-BUJ95672E717 och den är av 2017 årsmodell. Motorn har motornummer 05498527 och är av 2018 års modell. Värdet på båten uppskattas till 600 000 kronor.

Tips lämnas via Larmtjänst.

Du kanske även gillar detta