Just nu:
Annons

Nyheter

5 år sedan Sverige Maria Ålander
Uppväxtområden för fisk minskar ständigt i yta i Stockholms skärgård. Foto: Micael Söderman
Sportfiskarna ryter till om olovlig muddring

Olovlig strandexploatering och muddringsingrepp sker kontinuerligt i Stockholms redan hårt utsatta skärgård.
Nästan hälften av alla reproduktionsområden för fisk är idag exploaterade och varje år nyexploateras ungefär en halv procent av kvarvarande miljöer. Nära tätorter är exploateringstakten ännu högre, cirka en procent per år, enligt en undersökning från 2014.
Sportfiskarna anser att,det de kallar ”smygexploateringen” av skärgården måste stoppas. De agerar nu i ett ärende som gäller olovlig muddring i Fållnäsviken där de tidigare anmält, utan att få någon större respons från varken Länsstyrelsen eller Mark- och miljödomstolen. Nu har dock Miljööverdomstolen gett klartecken till att pröva målet.
– Det finns många skäl till att vi vill få rätt om Fållnäsviken. Det är en kraftig urholkning av lagen att man olovligt kan muddra utan någon påföljd. Målet är viktigt eftersom det kan bli prejudicerande då det nu är uppe i högre instans, och det i princip inte finns någon praxis från liknande mål. Det är nu även dags att länsstyrelsen gör sitt jobb som tillsynsmyndighet, säger Christina Lindhagen, sakkunnig på Sportfiskarna.
Läs mer hos Sportfiskarna

Maria Ålander

Relaterad nyhet från din region
3 timmar sedan Sverige Anders Holm
Håll utkik efter den stulna båten. Foto: Privat
Efterlysning: Sportfiskebåt stulen

En välutrustad sportfiskebåt stals i Tumba söder om Stockholm mellan den 31 juli och 10 augusti, och nu uppmanas sportfiskare hålla utkik och komma med tips.

Modellen är en Mako 19 CPX med en 200 hk Evinrude och stals stående på en trailer med registreringsnummer YDE604 hemma hos ägaren i Tumba. Båten är försedd med dekaler på sidorna där det står Team Sportfiskeprylar. Båtens skrovnummer är US-BUJ95672E717 och den är av 2017 årsmodell. Motorn har motornummer 05498527 och är av 2018 års modell. Värdet på båten uppskattas till 600 000 kronor.

Tips lämnas via Larmtjänst.

Du kanske även gillar detta