Just nu:
Annons

Nyheter

7 månader sedan Sverige Anders Lundin
En helikopter hann precis fram för att rädda tre fiskare innan deras båt sjönk.
Stor dramatik när tre fiskare räddades på Vättern

Ytterligare en dramatisk olycka har ägt rum under fiske på Vättern. På lördagen hamnade tre män i sjönöd, och det kunde slutat riktigt illa om inte en räddningshelikopter hunnit dit.

Det är bara drygt en månad sedan en man omkom under en fisketur på Vättern utanför Motala, efter att dennes båt sjunkit. På lördagen gick larmet igen – men den här gången krävdes dessbättre inget liv.

Det var tre personer ombord på en mindre sportfiskebåt som hamnat i sjönöd utanför Borghamn, söder om Vadstena. Enligt uppgifter till Aftonbladet larmade de första gången vid 10.55, på grund av problem med styrningen. Drygt 20 minuter senare larmade de igen om att de tog in vatten. Sjöfartsverkets skickade iväg en helikopter från Göteborg, och den hann precis vinscha upp de tre männen innan båten sjönk. De uppgavs vara chockade av händelsen men i övrigt fysiskt oskadda.

Läs fler artiklar om säkerhet i Fiskejournalen:

https://www.fiskejournalen.se/se-upp-med-isarna-forradiska-pa-manga-hall/

Relaterad nyhet från din region
9 timmar sedan Sverige Robert Westin
Voice of the Ocean har teamat upp med Lasse Åberg för att sprida kunskap om Östersjön. Foto: Voice of the Ocean webb.
Ny satsning förmedlar kunskap om tillståndet i Östersjön

Undersökningen ’Svensk samhällsoro 2019’ visade att ’Försäkrad havsmiljö’ ligger i topp hos svenskarna oro inför framtiden. Trots detta har ämnet svårt att prioriteras i samhället. Detta vill stiftelsen Voice of the Ocean (VOTO) förändra.

I takt med människans utveckling prövas haven allt hårdare. Utfiskning, övergödning och farliga utsläpp är bland de stora frågorna. För att åstadkomma en förändring krävs en bredare kunskap och engagemang. Med det som målsättning grundades stiftelsen Voice of the Ocean.

– Jag har dykt i över 30 års tid och sett hur Östersjön förändrats. Med Voice of the Ocean vill jag samla det nätverk av kunniga dykare, filmare och forskare jag byggt upp till en gemensam kraft, säger Carl Douglas, grundare av Voice of the Ocean.

För att nå ut med budskapet har Voice of the Ocean i ett av sina första projekt valt att öka kunskapen kring viktiga havsfrågor. Det gör stiftelsen i ett samarbete med Lasse Åberg.

-Jag kan väl milt sagt säga att Östersjön ligger mig varmt om hjärtat då vi halvårsvis bor på östra Gotland. Det har varit både lärorikt och intressant att förmedla information om vårt kära hav, säger Lasse Åberg.

Lasse Åberg har skapat tio animerade kortfilmer som beskriver frågorna. Dessa leder tittaren vidare till voiceoftheocean.org där man hittar länkar till filmer med forskare och experter.

Syftet är att öka allmänbildningen och engagemanget i samhället för att på det viset ge havet en starkare och tydligare röst.

Länk: Här kan du se kortfilmerna om Östersjön.

Kort om stiftelsen

Voice of the Ocean grundades 2019. Initiativtagare är Carl Douglas, som i 30 års tid både dykt och engagerat sig i haven. Stiftelsen arbetar för en framtid där allmänhetens kunskap och intresse kring haven ger ett hållbart samspel mellan människa och hav.

Mer information om stiftelsen finns på voiceoftheocean.org.

Du kanske även gillar detta