Just nu:
Annons
Annons

Nyheter

5 månader sedan Sverige
Mikael Rylanders satsning gick hem och gav honom segern i Svenska karpcupen. Foto: Privat
Svenska karpcupen avgjord – här är mästaren 2019

Mikael Rylanders storsatsning gick hem. Med nio karpar över 10 kilo så fiskade han hem totalsegern i Svenska karpcupen 2019, med en imponerande toppfisk på nästan 18 kilo.

Mikael Rylander höll alltså undan för vasse Birger Holmqvist i toppstriden av Svenska karpcupen. Han samlade ihop totalt 123930 gram, där kronan på verket var fisken på 17 960 gram. Birger Holmqvist tog hem silvermedaljen på 117250 gram, och tre blev Kristoffer Paremyr på 107120 gram.

Tävlingsledaren Max Lösche summerar tävlingssäsongen så här:

Annons

– Det var bra aktivitet och många deltagare i årets cup! Många satsade hårt och det blev många fina karpar över 10 kilo. Personligen hoppas jag på 50 deltagare och ännu fler karpar för 2020.

Han uppmanar folk att läsa mer på Svenska karpcupens hemsida, och även att redan nu anmäla sig till upplagan 2020.

Grattis Mikael Rylander till snygga segern, säger vi på Fiskejournalen.

Läs om den största svenska karpen 2019:

https://www.fiskejournalen.se/superfiskarna-vi-minns-fran-2019-nummer-3/

Relaterad nyhet från din region
6 timmar sedan Sverige
Satsning på svensk matfisk: Braxen i stället för laxen

Braxenburgare och rökt braxen. Kan det vara något? Ja, absolut tycker flera aktörer som nu försöker få mer vit fisk på svenskarnas tallrikar.

Kan braxen ersätta laxen – och är det rent utav nästa delikatess från exempelvis Bottenviken? Det är frågan som Länsstyrelsen i Norrbotten ställt sig med anledning av ett svensk-finskt forskningsprojekt. Braxen, mört och id betraktas av många som skräpfisk, men projektet målsättning är att kolla om det är möjligt att utveckla gångbara livsmedelsprodukter av dessa fiskar. Det hela är ett samarbete mellan bland annat Sveriges lantbruksuniversitet och fiskeföretaget Guldhaven Pelagiska i Kalix.

I Finland och flera sydeuropeiska länder finns redan braxen på menyn som en uppskattad matfisk.

Annons

Nu får satsningen i Norrbotten sällskap i förarhytten av projektet ”Fiskresurs”, där bland annat Länsstyrelsen i Stockholm deltar. Det handlar om att utnyttja resurserna i exempelvis Mälaren och Stockholms skärgård, där det annars är mest vanligt att den yrkesfiskade braxen blir fiskmjöl. Det ska lanseras nya tekniker för att rensa bort braxens alla ben, och det snackas nya maträtter som exempelvis ”braxburgare”.

Vattnas det i munnen på er läsare?

Nja, vi förstår om ni är skeptiska.

Men enligt flera sportfiskare som Fiskejournalen frågat så är braxen rätt tillagad en delikatess – åtminstone om den kommer från ett förhållandevis friskt vatten. I det kommande numret av Fiskejournalen har vi låtit en expertpanel tycka till om braxen som matfisk. Missa inte det!

Missa inte heller denna läsning:

https://www.fiskejournalen.se/sa-far-du-fram-den-djupa-sanningen-om-ditt-fiske/

Du kanske även gillar detta