Just nu:
Annons

Nyheter

1 år sedan Sverige Anders Lundin
Tomas Mitan med sin Nissan-lax på 11,2 kilo. Foto: Privat
Ta rygg på Tomas – vill locka fler fiskare till Nissan

Många fiskare föredrar att vara ensam vid sitt favoritvatten. Det gäller inte Tomas Mitan – som tvärtom vill ha sällskap vid Nissan. Och sällskap har han fått, efter att ha visat upp sin drömlax för offentligheten.

Tomas har haft ett väldigt fint fiske hittills i sommar, som toppades med en lax på 11,2 kilo, vilket var nytt personligt rekord.

– När den högg så kände jag att det var något stort. Min håv var för liten och min 0.14-lina var jag rädd att få ett brott på. Men jag hade tur! Fisken kämpade emot i cirka 15 minuter och den snurrade runt sig under en stock. Men något fick fisken att backa upp igen och min fiskekollega Pelle lyckades dra upp den på land. Total lycka, berättar Tomas för Fiskejournalen.

Han har fiskat i Nissan under 25 års tid, och bjuder gärna på sina bästa tips. Sedan han berättat om sina fångster så har fler strömmat till med fiskespö i högsta hugg.

– Det gör mig så lycklig när man ser nya människor vid ån, och ännu lyckligare när de också lyckas fånga en lax för första gången. Detta är en hobby som jag aldrig skulle vilja byta bort och jag önskar att fler förstod hur rogivande och avslappnade det är att ta sig ut på ett fiskepass efter en lång dag på jobbet eller en tuff vecka.

Enligt Tomas är Nissan väldigt vattenföringsberoende, men när det väl går vatten vid kraftverket över 20 kubik så är ån het.

– Tyvärr är det väldigt många fiskare som besvikna på hur Nissans FVO/Halmstad kommun sköter ån. Nissan som en gång var ett paradis och en bra inkomstkälla för kommunen är nästan bortglömd i dag, säger Tomas.

Vad krävs då för att fånga sina drömmars lax i Nissan?

– På de heta ställena som ån erbjuder krävs det kunskap och erfarenhet att fiska på. Inte minst vadarbyxor för tillgängligheten. Jag möter dagligen äldre fiskare som slutat att fiska för de inte klarar av att ta sig ner till platserna. Det gäller att läsa av ån, fråga andra fiskare om tips, slänga ett öga på hur personen fiskar och låt draget göra sitt jobb, hälsar Tomas Mitan.

Läs om laxens överlevnad:

Äntligen hoppfullt besked: Mer lax verkar klara sig i år

Relaterad nyhet från din region
9 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Tove Ahlander med sin 90 centimeter långa gös. Foto: Privat
Blixtar och dunder – då small det till ordentligt för Tove

Tove Ahlander tillhör landets flitigaste gösfiskare, med många stora exemplar på sitt samvete. Hur tung hennes senaste fisk var går dock inte att säga eftersom vågen typiskt nog var trasig …

Det var absolut ingen rekordfisk på något sätt – men visst är det ändå typisk att storgösen hugger när varken vågen eller kamerastativet fungerar. Men minst sagt hyfsad var den, och bilden blev tillräckligt bra för att läsarna ska kunna bilda sig en skaplig uppfattning om fiskens storlek. 
– Det var efter ett oväder som jag bestämde mig för ett vertikalpass efter gös, då de brukar vara riktigt bra fiske efter just åskoväder. Det var svårt att hitta de större gösarna tills jag i slutet av kvällen såg en större individ på min sidescan. Väl under givaren så högg den bestämt, berättar Tove Ahlander.
Hon mätte gösen till 90 centimeter, och vikten kunde alltså inte fastställas då vågen inte ville fungera. Men enligt Tove handlade det inte om personligt rekord, som tur var. 

Fiskejournalen passar på att fråga henne om sina bästa två tips för att lyckas med sensommarfisket efter gös.

  1. För att lyckas så kan både traditionellt jiggfiske och vertikalfiske både vara roligt och ge fina gösar, mete vid grynnor är också en bra metod. Det mest effektiva sättet att fånga stora gösar på är att leta dem pelagiskt med ekolod och vertikalfiska efter dem.
  2. I mörka eller humusfärgade vatten fungerar det bäst med skrikiga färger i grönt orange och gult, rött är även en favorit. Transparenta och glittriga färger funkar i soligt och halvklart väder. Oftast hittar du gösen nära djuphål, stenig och hård bottenstruktur, intill grynnor på kvällen och tidig morgon. 

Tove hälsar också att bästa gösfisket oftast är under ihållande högtryck och soliga dagar, så håll gärna koll på lufttrycket och väderleken för ett lyckat gösfiske. 
– Fullmåne och tilltagande mot fullmåne är även en sak jag också går efter. Har oftast haft ett bättre fiske kring den perioden. 


Tack för det Tove – och grattis till en mäktig fisk!

Du kanske även gillar detta