Just nu:
Annons

Nyheter

1 år sedan Sverige Anders Lundin
Tomas Mitan med sin Nissan-lax på 11,2 kilo. Foto: Privat
Ta rygg på Tomas – vill locka fler fiskare till Nissan

Många fiskare föredrar att vara ensam vid sitt favoritvatten. Det gäller inte Tomas Mitan – som tvärtom vill ha sällskap vid Nissan. Och sällskap har han fått, efter att ha visat upp sin drömlax för offentligheten.

Tomas har haft ett väldigt fint fiske hittills i sommar, som toppades med en lax på 11,2 kilo, vilket var nytt personligt rekord.

– När den högg så kände jag att det var något stort. Min håv var för liten och min 0.14-lina var jag rädd att få ett brott på. Men jag hade tur! Fisken kämpade emot i cirka 15 minuter och den snurrade runt sig under en stock. Men något fick fisken att backa upp igen och min fiskekollega Pelle lyckades dra upp den på land. Total lycka, berättar Tomas för Fiskejournalen.

Han har fiskat i Nissan under 25 års tid, och bjuder gärna på sina bästa tips. Sedan han berättat om sina fångster så har fler strömmat till med fiskespö i högsta hugg.

– Det gör mig så lycklig när man ser nya människor vid ån, och ännu lyckligare när de också lyckas fånga en lax för första gången. Detta är en hobby som jag aldrig skulle vilja byta bort och jag önskar att fler förstod hur rogivande och avslappnade det är att ta sig ut på ett fiskepass efter en lång dag på jobbet eller en tuff vecka.

Enligt Tomas är Nissan väldigt vattenföringsberoende, men när det väl går vatten vid kraftverket över 20 kubik så är ån het.

– Tyvärr är det väldigt många fiskare som besvikna på hur Nissans FVO/Halmstad kommun sköter ån. Nissan som en gång var ett paradis och en bra inkomstkälla för kommunen är nästan bortglömd i dag, säger Tomas.

Vad krävs då för att fånga sina drömmars lax i Nissan?

– På de heta ställena som ån erbjuder krävs det kunskap och erfarenhet att fiska på. Inte minst vadarbyxor för tillgängligheten. Jag möter dagligen äldre fiskare som slutat att fiska för de inte klarar av att ta sig ner till platserna. Det gäller att läsa av ån, fråga andra fiskare om tips, slänga ett öga på hur personen fiskar och låt draget göra sitt jobb, hälsar Tomas Mitan.

Läs om laxens överlevnad:

Äntligen hoppfullt besked: Mer lax verkar klara sig i år

Relaterad nyhet från din region
11 timmar sedan Sverige Robert Westin
Markägaren Peter Gerdtsson kör fram natursingel med sin Lamborghinitraktor till en av de nya lekbottnarna i Ståstorpsån. Foto: Ebbe Berglund
Ståstorpsån restaureras

En av de så kallade Trelleborgsåarna, Ståstorpsån, ska restaureras på initiativ av markägarna i ett nystartat vattenvårdsprojekt. Enligt Sportfiskarna är planen att hela vattendraget ska återställas.

Ståstorpsån utgör tillsammans med de övriga vattendragen kring Trelleborg grundbulten för ett av landets bästa kustfisken efter havsöring. Vattendragen är mycket produktiva men samtidigt hårt påverkade av olika former av markanvändning. Nu skall dom återställas.

Hela vattendraget ska återställas genom bland annat anläggande av svämzoner och våtmarker. I projektet skall också lek- och uppväxtområden för fisk återställas.

Först ska en visningssträcka iordningställas. Detta görs för att ge en bild av hur vattendraget kommer att se ut när restaureringen är klar.

Sportfiskarna är nu i full färd med att, tillsammans med markägaren, anlägga lekbottnar och uppväxtmiljöer för främst havsöring. Sammanlagt kommer mellan 50 och 100 ton sten och lekgrus att läggas ut. Det kommer även att läggas ut död ved och i höst kommer plantering av al och andra trädslag att göras.

Du kanske även gillar detta