Just nu:
Annons

Nyheter

1 år sedan Sverige Anders Lundin
Till slut var det jägaren som själv hamnade i håven. Foto: Kalle Rosensköld
Triangeldrama – se Kalles osannolika håvning av gäddan

Kalle Rosensköld är en erfaren fiskare som samlar på naturupplevelser. Men att fånga en frisimmande gädda med håv förut har han inte gjort – och det hela handlade om ett osannolikt triangeldrama.

Kalle berättar själv om dramat som han lyckades fånga på film:

”Fiske handlar inte bara om att fånga många eller stora fiskar, det handlar minst lika mycket om att vara närvarande med naturen och att kunna slappna av. På min sista fisketur hade jag mer fokus på just lugn och stillhet men det hände likväl intressanta saker … Jag hade precis metat upp en mört som jag förvarade i vattnet i min håv på bryggan. Efter nån minut hör jag ett plask vid håven, jag smyger dit och kikar och ser att där är en liten kilosgädda som spanat in mörten. Den lilla gäddan verkar inte alls bry sig om mig, totalt orädd, helt fokuserad på mörten. Jag går och hämtar min mobil, startar filmkameran och smyger tillbaks. Mörten är en slags fånge i håven men samtidigt, tack vara det skyddad från gäddans gap. Gäddan å andra sidan är kvar utanför, lika orädd som innan, troligen frustrerad över håvnätet som är i vägen för denna måltid. Jag funderar på om jag skulle kunna fånga gäddan i håven och försiktigt vrider jag upp håven. På en sekund förändras allt. Mörten passar på att rymma från håven och gäddan är nu fången. Ombytta roller!”

Den lilla gäddan var relativt mager och hade verkligen behövt käka den där mörten. Så Kalle släppte tillbaka den  med hopp om att den lyckas få i sig lite fisk.

– Själv är jag mest tacksam över upplevelsen, jag har fiskat i över 40 år och fascineras över att man fortfarande, gång på gång, får uppleva nya saker i vår fina natur. Detta var t ex första gången jag lyckades fånga en gädda med håv.

Följ gärna Kalles fiske på Facebook

Se filmen när Kalle fångar gäddan med håven:

Relaterad nyhet från din region
2 dagar sedan Sverige Robert Westin
Sportfisket är nu godkänt för friskvårdsbidrag. Foto: Robert Westin.
Sportfiske godkänt för friskvårdsbidrag

Efter två färska domar i Högsta förvaltningsdomstolen så konstaterar nu Skatteverket att sportfisket också är godkänt för friskvårdsbidrag.

Nu utökas aktiviteter som kan bekostas av friskvårdsbidraget. Dom nya domarna innebär att sportfiske och andra naturupplevelser ingår. Bidraget kan användas för startavgifter i fisketävlingar, hyra av fiskeutrustning, kursavgifter och fiskekort.

– Äntligen! Att sportfiske är en friskvårdsaktivitet har det aldrig varit någon tvekan om för oss 1.6 miljoner svenskar som fiskar varje år. Det är nu mycket glädjande att äntligen få beskedet att kostnaden för fiskekort är berättigade till bidrag, säger Thomas Abrahamsson som driver iFiske.se, till Fiskejournalen.

Nytt är också att mer avancerade kurser ingår. Att deltagaren tränar sina färdigheter är inget hinder för skattefritt friskvårdsbidrag, så länge aktiviteten också ger motion. Det är inte heller något hinder att det krävs särskild utrustning, om den går att låna eller hyra.

– Många fler aktiviteter kan nu ge friskvårdsbidrag. Nu gäller det även fritidsaktiviteter med inslag av motion. Det centrala är att motion skall ingå. Om man hyr en fiskeguide för ett fiske i fjällen så ingår motion efter som att man vandrar efter vattendraget. Men om man hyr en fiskeguide där man sitter i en båt en hel dag så är min bestämda uppfattning att motion inte ingår och då kan man inte heller använda friskvårdbidraget, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket, till Fiskejournalen.

Friskvårdsbidraget kan inte användas för att köpa utrustning eller för att betala personliga medlemsavgifter i föreningar eller andra sammanslutningar.

Det kan heller inte användas för att hyra redskap för aktiviteter på egen hand, alltså om man organiserar fisket själv. Men om man köper en organiserad aktivitet där motion ingår så får man använda friskvårdsbidraget, till exempel vid en fiskekurs eller ett guidat fiske där vandring ingår.

Du kanske även gillar detta