Just nu:
Annons
Annons

Nyheter

3 år sedan Sverige
Foto: PO Johannesson
Tropiska drömhugg på Båtmässan

Färgglada fiskar och tjutande rullar kan nog pigga upp de flesta i vinterkylan. PO Johannesson medverkar på Båtmässan i Göteborg och bjuder på hissnande berättelser från Seychellerna!

Båtmässan är i full gång och sportfiskare från när och fjärran besöker Göteborg för att ta del av det stora sportfiskeutbudet. På lördag lär tillströmningen knappast bli mindre, då allt från scenen handlar om sportfiske! Dagen inleds med att PO Johannesson tar med oss på paradisfiske i seglarmekkat Seychellerna. PO har i många år rest jorden runt i jakten på stora fiskeutmaningar, vilket Fiskejournalens läsare kunnat läsa om i flera spännande reportage. Resornas äventyr har gjort meritlistan lång, men världsrekord på två av jordens största sötvattensfiskar- arapaima i Amazonas och belugastör i Kazachstan – sticker förstås ut lite extra. Ändå anser han att Seychellernas paradisvatten är oslagbart om man söker det optimala drömfisket.

”Seychellerna erbjuder obegränsade naturupplevelser i sanslöst fiskrika vatten!”

Annons
Foto: PO Johannesson

Foto: PO Johannesson

– Seychellerna erbjuder obegränsade naturupplevelser i sanslöst fiskrika vatten! Här finns chans att fånga sailfish, yellowfin tuna, marlin, giant trevally, dorado, grouper, amberjack, bonefish och megastora snappers på en och samma fisketur. Fiskarna är inte så nogräknade och kan fångas på poppers, speedjig, spinn, trolling, mete och fluga, berättar PO. 

 Föredraget startar klockan 11 och kommer innefatta allt från tekniktips till sköna fiskehistorier!

 Se lördagens scenprogram här. PO kan man träffa hela dagen, då han också är moderator under de övriga föredragen.

Hans Hällman

Relaterad nyhet från din region
7 timmar sedan Sverige
Satsning på svensk matfisk: Braxen i stället för laxen

Braxenburgare och rökt braxen. Kan det vara något? Ja, absolut tycker flera aktörer som nu försöker få mer vit fisk på svenskarnas tallrikar.

Kan braxen ersätta laxen – och är det rent utav nästa delikatess från exempelvis Bottenviken? Det är frågan som Länsstyrelsen i Norrbotten ställt sig med anledning av ett svensk-finskt forskningsprojekt. Braxen, mört och id betraktas av många som skräpfisk, men projektet målsättning är att kolla om det är möjligt att utveckla gångbara livsmedelsprodukter av dessa fiskar. Det hela är ett samarbete mellan bland annat Sveriges lantbruksuniversitet och fiskeföretaget Guldhaven Pelagiska i Kalix.

I Finland och flera sydeuropeiska länder finns redan braxen på menyn som en uppskattad matfisk.

Annons

Nu får satsningen i Norrbotten sällskap i förarhytten av projektet ”Fiskresurs”, där bland annat Länsstyrelsen i Stockholm deltar. Det handlar om att utnyttja resurserna i exempelvis Mälaren och Stockholms skärgård, där det annars är mest vanligt att den yrkesfiskade braxen blir fiskmjöl. Det ska lanseras nya tekniker för att rensa bort braxens alla ben, och det snackas nya maträtter som exempelvis ”braxburgare”.

Vattnas det i munnen på er läsare?

Nja, vi förstår om ni är skeptiska.

Men enligt flera sportfiskare som Fiskejournalen frågat så är braxen rätt tillagad en delikatess – åtminstone om den kommer från ett förhållandevis friskt vatten. I det kommande numret av Fiskejournalen har vi låtit en expertpanel tycka till om braxen som matfisk. Missa inte det!

Missa inte heller denna läsning:

https://www.fiskejournalen.se/sa-far-du-fram-den-djupa-sanningen-om-ditt-fiske/

Du kanske även gillar detta