Just nu:
Annons
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige
En av fjolårets märkta fiskar. Foto: Martin Falklind
Ulf ska fiska tonfisk i Norge

Nu står det klart vilka som ska hjälpa norska forskare med att spöfånga blåfenade tonfiskar till ett nystartat märkningsprojekt. 22 båtar har valts ut och flera svenska storfiskare har fått det hedersamma uppdraget. En av dem är Ulf Hugsén från CWC Fishing Team. – Det ska bli otroligt spännande! Nu ska vi bygga om båten så att allt fungerar perfekt för tonfisk, hälsar han.

I fjol genomfördes ett framgångsrikt forskningsfiske i svenskt och danskt vatten efter en av Nordsjöns mäktigaste fiskar – den blåfenade tonfisken. Hela 18 fiskar försågs med avancerade märken som nu samlar in värdefull data.

En av fjolårets märkta fiskar. Foto: Martin Falklind

I år står Norge på tur efter att ICCAT gett tillstånd för märkning av 20 fiskar. När forskare från Havforskningsinstituttet efterlyste duktiga och erfarna sportfiskare överöstes de av ansökningar. Av 36 båtar har 22 valts ut och en av dessa är Ulf Hugséns 23-fots styrpulpetare.

”Så fort jag postade den glada nyheten på Facebook blev jag nedringd av kompisar som ville följa med”

– Jag, Stefan ”Trumman” Trumstedt och Peter Cernold fick förtroendet och det ska bli otroligt spännande! Så fort jag postade den glada nyheten på Facebook blev jag nedringd av kompisar som ville följa med, berättar han för Fiskejournalen.

Fisket kommer att bedrivas utanför Bergen, där yrkesfiskare i fjol kunde fylla sin kvot utan större problem. Om vädret blir gynnsamt inleds fisket den 23 augusti och då kommer Ulfs båt att vara redo för extremt tuffa tag.

”Det är viktigt att fiskarna kommer upp så fort som möjligt och vi kommer att satsa allt för att hjälpa forskarna på bästa sätt”

– Akterdäcket ska bli större och kraftiga spöhållare kommer att nedsänkas i relingen. Det är viktigt att fiskarna kommer upp så fort som möjligt och vi kommer att satsa allt för att hjälpa forskarna på bästa sätt, hälsar han.

Hans Hällman

Relaterad nyhet från din region
5 timmar sedan Sverige
Bosse Teuchler med svenska rekordet på färna. Det här är Bosses tredje färna över tre kilo. Foto: Sportfiskarnas storfiskregister.
Nytt svenskt rekord på färna

Bosse Teuchler är från och med nu en krönt färna-kung. Det nya rekordet på 3605 gram piskar det gamla med nöd och näppe, endast 25 gram skiljer fiskarna åt.

De första dagarna i maj besökte Bosse Svartån. En plats som huserar stora färnor, det vet den insatte. Meningen med trippen till Svartån var att tillsammans med andra fiskeintresserade familjemedlemmar satsa på stor färna. Uppenbarligen gick satsningen hem, men vägen dit var både slingrig och hal.

– Jag hade med mig både bröd, korv, räkor, kräftor och ost. Det var väldigt glest mellan nappen, Ett par napp första kvällen som resulterade i en fin hona på 2 710 g medan Janne och Loke bommade. På morgonen bytte jag ställe och fiskade grunt i strömmen med bröd – det resulterade i en färna på 2 820 g.
Jag fick inget mer den dagen, men Loke fick två kilosfärnor. Senare på kvällen vid 23 00 så fick jag en på 2 400 gram och en halvtimme senare kom hugget jag drömt om. Fisken rymdes knappt i håven. Det var en olekt hona, fullkomligt smällfet och grov över ryggen. Otroligt vacker utan en enda skavank, berättar Bosse för Sportfiskarnas Storfiskregistrerare Nicka Hellenberg

Den stora fisken visade sig vara en fullträff. 61,5 centimeter lång, 42 centimeter runt magen och otroliga 3605 gram, och det bästa av allt – ett nytt svensk rekord.

Färnan är Bosses tredje över trekilosstrecket vilket bara det är en bragd.

Vi på redaktionen lyfter fiskemössan och skickar iväg ett rungande grattis.

Registrerade storfiskar och sportfiskerekord hittar du på: Storfiskregistret

Mathias Arnham

Du kanske även gillar detta