Just nu:
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige Hans Hällman
Plastflaskor och annat skräp bryts ner långsamt i naturen. Ett sätt att minska problemet är att städa stränderna.
Ungdomar plockar tonvis med skräp

Västkusten har varit full av havsöringsfiskare sedan premiären den 1 april. Den här helgen får de sällskap av runt 1500 ungdomar som tillsammans ska plocka upp 20 ton skräp.

Den som fiskade öring på västkusten i går fick sannolikt syn på många ungdomar. Då startade nämligen Städa Sverige sin årliga satsning, i vilken ungdomar från idrottsrörelsen hjälper till att plocka plast och annat skräp från stränderna. Årets mål är att engagera 30 000 idrottsungdomar, vilket skulle innebära nytt rekord.
Under helgens västkustpremiär städas omkring 100 stränder från Strömstad till Laholm av drygt 1500 ungdomar från över 80 föreningar. Om allt går enligt planerna kommer hela 20 ton skräp att plockas upp.

”Det är härligt med en idrottsrörelse som faktiskt gör någonting åt miljöproblemen”

– Det är härligt med en idrottsrörelse som faktiskt gör någonting åt miljöproblemen och är engagerade i frågan. Dessutom innebär städningen en ersättning till klubbkassan, säger Anton Hedlund, projektledare på Städa Sverige, till SVT.

Den behjärtansvärda insatsen gör sannerligen nytta. På västkusten flyter det dagligen i land motsvarande 120 badkar skräp, varav det mesta kommer från Nordsjön.

Läs mer här.

Hans Hällman

 

Relaterad nyhet från din region
20 timmar sedan Sverige Robert Westin
Stören är mycket ovanlig i svenska vatten. Foto: Lena Palm.
Sensationellt fynd av rysk stör

Den 24 juni gjorde Lena Palm och Tomas Torvaldsson en märklig upptäckt när de vittjade sina flundragarn. Fyndet gjordes på sex-åtta meters djup i Sandvik, strax utanför Tärnö i Karlshamn.

I nätet fanns en ovanlig fisk som de bedömde som en stör. Den var cirka 50 centimeter lång och vägde uppskattningsvis 1,5–2 kilo. Efter bild- och videogranskning så kunde forskaren Jörn Gessner konstateras att det var en rysk stör, Acipenser gueldenstaedtii, rapporterar P4 Blekinge.

Den ryska stören är ovanlig i svenska vatten. Den har endast observerats ett fåtal gånger i Västerhavet samt längst efter de södra kusterna. Arten har sin naturliga utbredning i Kaspiska- och Svarta havet inklusive dom tillrinnande floderna.

– Rysk stör är en extremt sällsynt gäst i svenskt vatten med endast ett fåtal tidigare fynd, säger Markus Forslund, avdelningschef på Natur & Klimat på Länsstyrelsen Blekinge.

Den ryska stören uppträder dock ibland i andra europeiska vattendrag, oftast på grund av rymning eller avsiktlig utplantering.

Stören som Lena och Tomas fångade släpptes tillbaka i vattnet igen, så den kunde simmade vidare på nya äventyr.

Du kanske även gillar detta