Just nu:
Annons
Annons

Nyheter

5 månader sedan Sverige
Uppdrag utrotning: Så ska bäckrödingen bort från bäckarna

Bäckrödingen har sedan länge fått fäste i bland annat Norrlands inland, där den i flera bäckar är en svår konkurrent till främst öringen. Men nu ska den bort genom utrotning!

Bäckrödingen är måhända rolig att fånga och vacker att beskåda, men i egenskap av invasiv art kan den göra skada i lokala ekosystem och konkurrera ut inhemska fiskar. Frågan är om det går att hindra dess spridning – och även utrota den från vissa vattensystem? Svaret får vi kanske från Jämtland, där det ska testas nya metoder i jakten på bäckrödingen.

Ett försök med utrotning genom elfiske ska nämligen göras i två bäckar som rinner ut i Brunfloviken i Storsjön, samtidigt som det ska planteras ut stora mängder med öring.

Annons

Det är länsstyrelserna i Västerbotten, Västernorrland och Jämtland som tillsammans med SLU fått 1,5 miljoner kronor i bidrag för att genomföra projektet.

– Det handlar ju om biologisk mångfald och bevarande av de ursprungliga populationerna och den ursprungliga faunan vi har haft i våra bäckar och vattendrag här i Sverige, säger Gunnar Öhlund forskare på SLU i en intervju med P4 Jämtland.

Läs mer om bäckröding i Fiskejournalen:

https://www.fiskejournalen.se/backroding-skadar-oringens-tillvaxt/

Relaterad nyhet från din region
5 timmar sedan Sverige
Satsning på svensk matfisk: Braxen i stället för laxen

Braxenburgare och rökt braxen. Kan det vara något? Ja, absolut tycker flera aktörer som nu försöker få mer vit fisk på svenskarnas tallrikar.

Kan braxen ersätta laxen – och är det rent utav nästa delikatess från exempelvis Bottenviken? Det är frågan som Länsstyrelsen i Norrbotten ställt sig med anledning av ett svensk-finskt forskningsprojekt. Braxen, mört och id betraktas av många som skräpfisk, men projektet målsättning är att kolla om det är möjligt att utveckla gångbara livsmedelsprodukter av dessa fiskar. Det hela är ett samarbete mellan bland annat Sveriges lantbruksuniversitet och fiskeföretaget Guldhaven Pelagiska i Kalix.

I Finland och flera sydeuropeiska länder finns redan braxen på menyn som en uppskattad matfisk.

Annons

Nu får satsningen i Norrbotten sällskap i förarhytten av projektet ”Fiskresurs”, där bland annat Länsstyrelsen i Stockholm deltar. Det handlar om att utnyttja resurserna i exempelvis Mälaren och Stockholms skärgård, där det annars är mest vanligt att den yrkesfiskade braxen blir fiskmjöl. Det ska lanseras nya tekniker för att rensa bort braxens alla ben, och det snackas nya maträtter som exempelvis ”braxburgare”.

Vattnas det i munnen på er läsare?

Nja, vi förstår om ni är skeptiska.

Men enligt flera sportfiskare som Fiskejournalen frågat så är braxen rätt tillagad en delikatess – åtminstone om den kommer från ett förhållandevis friskt vatten. I det kommande numret av Fiskejournalen har vi låtit en expertpanel tycka till om braxen som matfisk. Missa inte det!

Missa inte heller denna läsning:

https://www.fiskejournalen.se/sa-far-du-fram-den-djupa-sanningen-om-ditt-fiske/

Du kanske även gillar detta