Just nu:
Annons

Nyheter

8 månader sedan Sverige Anders Lundin
Beslutet från den norska regeringen väckte starka protester. Foto: Från Natur Og Ungdom/Facebook
Upprorsstämning: Får dumpa gruvavfall i laxfjord

Norska miljövänner är i uppror. Anledningen är att den norska regeringen godkänt att Nussir-gruvan får dumpa 30 miljoner ton gruvavfall i den fiskrika Repparfjorden.

Det var 29 november som den norska regeringen meddelade sitt beslut. De går därmed emot rådet från bland annat norska Havsforskningsinstitutet, och tillåter dumpning i Repparfjorden som har status som nationell laxfjord.

30 miljoner ton avfall motsvarar 17 lastbilar i timmen, dygnet runt, i 15 år.

”Regeringen dumpar sin sista rest av miljötrovärdighet i fjorden”. Det menar föreningen Natur og ungdom efter beskedet.

– Den här gruvan kommer bli katastrofal för livet i Repparfjord och rennäringen i området. Solberg-regeringen visar noll respekt för samernas rättigheter. Det senaste året har Solberg försökt att utmåla sig och sin regering till förkämpar för havet, men här visar statsministern att hon ännu en gång bara kan leverera tomma ord och döda fjordar, sa Gaute Eiterjord, ordförande i Natur og Ungdom.

Över 4 500 personer har meddelat att de kan tänka sig att kedja fast sig för att stoppa koppargruvans dumpning i fjorden, så det lär finnas anledning att återkomma med rapportering i ärendet.

Läs även om nya fiskeregler:

https://www.fiskejournalen.se/fisket-kring-stockholm-kan-stramas-at-redan-till-varen/

Relaterad nyhet från din region
8 timmar sedan Sverige Robert Westin
Markägaren Peter Gerdtsson kör fram natursingel med sin Lamborghinitraktor till en av de nya lekbottnarna i Ståstorpsån. Foto: Ebbe Berglund
Ståstorpsån restaureras

En av de så kallade Trelleborgsåarna, Ståstorpsån, ska restaureras på initiativ av markägarna i ett nystartat vattenvårdsprojekt. Enligt Sportfiskarna är planen att hela vattendraget ska återställas.

Ståstorpsån utgör tillsammans med de övriga vattendragen kring Trelleborg grundbulten för ett av landets bästa kustfisken efter havsöring. Vattendragen är mycket produktiva men samtidigt hårt påverkade av olika former av markanvändning. Nu skall dom återställas.

Hela vattendraget ska återställas genom bland annat anläggande av svämzoner och våtmarker. I projektet skall också lek- och uppväxtområden för fisk återställas.

Först ska en visningssträcka iordningställas. Detta görs för att ge en bild av hur vattendraget kommer att se ut när restaureringen är klar.

Sportfiskarna är nu i full färd med att, tillsammans med markägaren, anlägga lekbottnar och uppväxtmiljöer för främst havsöring. Sammanlagt kommer mellan 50 och 100 ton sten och lekgrus att läggas ut. Det kommer även att läggas ut död ved och i höst kommer plantering av al och andra trädslag att göras.

Du kanske även gillar detta