Just nu:
Annons
Annons

Nyheter

8 månader sedan Sverige
Usch blir resurs: Satsning på miljövänlig gourmetfisk

Går det att odla fisk med hållbart och cirkulärt foder – som dessutom ger en välsmakande produkt på tallriken? Det får vi snart svaret på genom en svensk satsning, med syftet att gynna de vilda fiskbestånden.

Det är Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, som tillsammans med forskare, kockar och näringsliv presenterar sitt projekt ”5 ton grön fisk i disk”. Det handlar om att ersätta andelen vildfångad fisk i djurfoder med restprodukter från livsmedelsindustrin.

”Efterfrågan på fisk och skaldjur ökar stadigt, samtidigt som nära 90 procent av världens kommersiella fiskbestånd utnyttjas maximalt eller till och med är överfiskade. En stor del av den vildfångade fisken går till djurfoder, vilket inte är hållbart. Därför har SLU och Axfoundation initierat projektet ”5 ton grön fisk i disk”, som ska ta fram ett hållbart och cirkulärt fiskfoder. För att säkerställa att fisken blir god och kommersiellt gångbar ingår även Restaurang- och hotellhögskolan vid Örebro universitet samt näringslivsaktörer och kommuner”, skriver SLU i ett pressmeddelande.

Fodret ska genom insektskompostering och mikrobiell fermentering produceras av restprodukter från handel, livsmedelsindustri och skogen, samt från alternativa marina råvaror. Det potenta gödsel som insekterna genererar kan användas som växtnäring.

Från usch till resurs, med andra ord, eller från ”restavfall till gastronomi” som de själva beskriver det.

Målsättningen är att fisken ska finnas i butiksdiskarna inom två år och att det ska ha skapats verktyg som stöder en vidare utveckling av svenska kretsloppsbaserade råvaror till framtidens miljövänliga fiskfoder.

Här kan du läsa mer om projektet ”5 ton grön fisk i disk”.

Läs även om detta:

Skräckbilder sprids från multinationell laxodling i USA

Relaterad nyhet från din region
17 timmar sedan Sverige
I området kring Stavreströmmen lufsar det en björn just nu.
Varning för björn vid känd fiskesträcka

Gimån i Jämtland är en av landets mest populära fiskeälvar. Just nu är det inte bara ivriga flugfiskare som patrullerar längs stranden, utan även en björn.

Det är Övre Gimåns Fiskevårdsområde som skickar ut en varning till både fiskare och andra besökare i området. Det har nämligen påträffats färsk björnspillning efter den gula sträckan i Gimån nedströms Gimårasten, och björnen har även varit uppe vid sjönacken på den västra sidan.

”Var försiktig. För att minska risken för dig/er så lämna absolut ingen mat framme vid vindskydden eller på annat sätt så att björnen får vittring på det. Rapportera till oss om du ser något”, hälsar Övre Gimåns Fiskevårdsområde.

Tillsynsperson den här helgen är Hans Nordin och han nås på 070-380 48 75. Nästa vecka är det Staffan Nilsson som har fisketillsynen, 070–1303844.

Du kanske även gillar detta