Just nu:
Annons

Nyheter

10 månader sedan Sverige Anders Lundin
Inom några år kommer det att odlas röding på land i Kall. Foto: Aleksandar Vidakovic
Usch blir resurs: Satsning på miljövänlig gourmetfisk

Går det att odla fisk med hållbart och cirkulärt foder – som dessutom ger en välsmakande produkt på tallriken? Det får vi snart svaret på genom en svensk satsning, med syftet att gynna de vilda fiskbestånden.

Det är Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, som tillsammans med forskare, kockar och näringsliv presenterar sitt projekt ”5 ton grön fisk i disk”. Det handlar om att ersätta andelen vildfångad fisk i djurfoder med restprodukter från livsmedelsindustrin.

”Efterfrågan på fisk och skaldjur ökar stadigt, samtidigt som nära 90 procent av världens kommersiella fiskbestånd utnyttjas maximalt eller till och med är överfiskade. En stor del av den vildfångade fisken går till djurfoder, vilket inte är hållbart. Därför har SLU och Axfoundation initierat projektet ”5 ton grön fisk i disk”, som ska ta fram ett hållbart och cirkulärt fiskfoder. För att säkerställa att fisken blir god och kommersiellt gångbar ingår även Restaurang- och hotellhögskolan vid Örebro universitet samt näringslivsaktörer och kommuner”, skriver SLU i ett pressmeddelande.

Fodret ska genom insektskompostering och mikrobiell fermentering produceras av restprodukter från handel, livsmedelsindustri och skogen, samt från alternativa marina råvaror. Det potenta gödsel som insekterna genererar kan användas som växtnäring.

Från usch till resurs, med andra ord, eller från ”restavfall till gastronomi” som de själva beskriver det.

Målsättningen är att fisken ska finnas i butiksdiskarna inom två år och att det ska ha skapats verktyg som stöder en vidare utveckling av svenska kretsloppsbaserade råvaror till framtidens miljövänliga fiskfoder.

Här kan du läsa mer om projektet ”5 ton grön fisk i disk”.

Läs även om detta:

Skräckbilder sprids från multinationell laxodling i USA

 

Relaterad nyhet från din region
9 timmar sedan Sverige Robert Westin
Voice of the Ocean har teamat upp med Lasse Åberg för att sprida kunskap om Östersjön. Foto: Voice of the Ocean webb.
Ny satsning förmedlar kunskap om tillståndet i Östersjön

Undersökningen ’Svensk samhällsoro 2019’ visade att ’Försäkrad havsmiljö’ ligger i topp hos svenskarna oro inför framtiden. Trots detta har ämnet svårt att prioriteras i samhället. Detta vill stiftelsen Voice of the Ocean (VOTO) förändra.

I takt med människans utveckling prövas haven allt hårdare. Utfiskning, övergödning och farliga utsläpp är bland de stora frågorna. För att åstadkomma en förändring krävs en bredare kunskap och engagemang. Med det som målsättning grundades stiftelsen Voice of the Ocean.

– Jag har dykt i över 30 års tid och sett hur Östersjön förändrats. Med Voice of the Ocean vill jag samla det nätverk av kunniga dykare, filmare och forskare jag byggt upp till en gemensam kraft, säger Carl Douglas, grundare av Voice of the Ocean.

För att nå ut med budskapet har Voice of the Ocean i ett av sina första projekt valt att öka kunskapen kring viktiga havsfrågor. Det gör stiftelsen i ett samarbete med Lasse Åberg.

-Jag kan väl milt sagt säga att Östersjön ligger mig varmt om hjärtat då vi halvårsvis bor på östra Gotland. Det har varit både lärorikt och intressant att förmedla information om vårt kära hav, säger Lasse Åberg.

Lasse Åberg har skapat tio animerade kortfilmer som beskriver frågorna. Dessa leder tittaren vidare till voiceoftheocean.org där man hittar länkar till filmer med forskare och experter.

Syftet är att öka allmänbildningen och engagemanget i samhället för att på det viset ge havet en starkare och tydligare röst.

Länk: Här kan du se kortfilmerna om Östersjön.

Kort om stiftelsen

Voice of the Ocean grundades 2019. Initiativtagare är Carl Douglas, som i 30 års tid både dykt och engagerat sig i haven. Stiftelsen arbetar för en framtid där allmänhetens kunskap och intresse kring haven ger ett hållbart samspel mellan människa och hav.

Mer information om stiftelsen finns på voiceoftheocean.org.

Du kanske även gillar detta