Västkustens tonfisk hugger igen!

Team Laholm fick på en väldig tonfisk i går som vägde omkring 300 kilo. Foto: Team Laholm

I lördags spöfångades den första tonfisken på över 50 år i svenskt vatten. I går återupptogs det unika märkningsprojektet och glädjande nog var tonfisken kvar – och dessutom på hugget! Team Laholm berättar om en spännande dag med två tonfiskhugg, varav ett följdes upp av en svettig kamp på över två timmar!

Den blåfenade tonfisken är tillbaka i svenska vatten och många har drabbats av tonfiskfeber. Och det är inte så konstigt – den blåfenade tonfisken är en utpräglad apexpredator som kan väga över 600 kilo! För att landa ena sådan fisk krävs naturligtvis stor erfarenhet, och endast ett fåtal har valts ut för att bistå forskarna.
Tre av dessa ingår i Team Laholm, som i går morse gav sig ut från Mollösund. Ralpgh Bengtsson, Christer Hjälmefjord och Henrik Persson hade höga förväntningar, inte minst eftersom de i lördags såg omkring 200 tonfiskar hoppa runt båten. Ändå blev det inga hugg, och Henrik – som fiskat tonfisk i Kroatien – känner igen beteendet.
– Tonfiskarna tycks vara väldigt selektiva. Så fort agnfisken har en krok i sig blir de väldigt försiktiga, berättar han.

Under gårdagen syntes inte lika många hoppande fiskar, men de som fanns var på hugget.
– Vi metade med makrill och på ett av ytspöna kom plötsligt ett hugg. Rullen skrek till i några sekunder och sedan var agnet borta. Det är i sådana stunder man har svårt att behärska språket, erkänner Ralph, som för dagen ersatt Christer Hjälmefjord som team-båtens skeppare.

”Fisken gav sig av i en ursinnig rusning på över 300 meter!”

Men besvikelsen blev inte långvarig. En stund senare var det dags igen, men den här gången hördes rullen skrika betydligt längre.
– Fisken gav sig av i en ursinnig rusning på över 300 meter! Det var helt galet och vi kunde bitvis se den i ytan. Christer satte mothugget klockrent och därefter började en tuff kamp. Trots att Christer och Henrik turades om med spöt tog det över två timmar innan bjässen var i position för att säkras. Vi höll i tafsen för att förbereda märkningen, men så plötsligt stack den ner under båten och linan gick av, berättar Ralph.

”Helt nöjda är vi först när märkningen kan göras”

Incidenten visar hur otroligt svårt det är att kontrollera tonfiskar i den här storleken. Att fisken gick förlorad var inte mycket att göra åt.
– Vi höll i leadern fyra gånger och fisken är då – rent sportfiskemässigt – godkänd som fångst. Men helt nöjda är vi först när märkning kan göras. Det hoppas vi på nästa gång. Men visst var det en oförglömlig dag, säger Ralph.

Han får medhåll Henrik, som länge fick mäta sina krafter med fisken.
– Jag har fått tonfisk på hundra kilo tidigare men den här fisken var något helt annat! Jag väger själv 70 kilo och höll på att ryckas överbord flera gånger. Att få fiska Big Game i svenskt vatten är helt fantastiskt, hälsar han.

”Jag har fått tonfisk på hundra kilo tidigare men den här fisken var något helt annat!”

[allergallery id=”48098″]

I morgon är det förhoppnings dags för nya äventyr. Då ser vi fram emot att följa Team Laholm och de övriga båtarna i deras jakt på storhugg!

Här kan du läsa om den första tonfisken som fångades och märktes i svenskt vatten.
Även danskarna ingår i det unika projektet. Här kan du läsa om deras första märkning.
I båda länderna är både yrkes- och sportfiske efter tonfisk förbjudet. Dispens har endast givits till dem som är delaktiga i forskningsprojektet. I Sverige koordinerar Sportfiskarna allt fiske efter tonfisk. Läs här om deras syn på lördagens framgång.

Hans Hällman

Publicerad: 15 September 2017
Av: Hans Hällman

Intressanta fiskeprylar från vår butik: