Vilket vinterbete ska jag välja?
Inom vinterfisket och i synnerhet inom pimpelfiske så finns det flera betestyper. Vilken man ska fiska med är såklart beroende på situation och förutsättningar. För att göra det lite enklare att välja förklarar vi kortfattat betestypernas olika egenskaper.
Mormyska – fiskgodis
Mormyska är en krokförsedd liten tyngd som finns i mängder av olika former och färger. Tanken bakom mormyska och vad som gör den stundtals otroligt effektiv är att den påminner om alla möjliga former av små vattendjur, föda som alla fiskar livnär sig på. Man fiskar mormyskan med minimala rörelser, och med bloodworms eller maggot på kroken lockar du den trögaste fisken till hugg.
Vertikalpirk – en klassiker
En vanlig vertikalpirk fiskas ihop med en lys- eller garnkrok. Fördelen med pirk är att du snabbt får ner den igen till fisken. Pirken efterliknar en liten fisk som äter. Lyskroken är maten och rovfisken reagerar med att stjäla maten från den lilla fisken. En stor abborre tar bägge i ett nafs. Tips! Sätt på maggot eller mask när det är trögt fiske. Vertikalpirken fungerar också utmärkt till ädelfisk.
Balanspirk – storfiskfavoriten?
Balanspirk är ofta det rätta valet om man jagar efter större rovfisk så som abborre, regnbåge, röding eller öring. Balanspirken är till utseendet ganska lik en klassisk wobbler och imiterar en bytesfisk som simmar i frivattnet. Skillnaden mellan en vertikalpirk och en balanspirk är att man fäster linan i mitten på balanspirken, vilket gör att den står horisontellt i vattnet. Detta gör att betet får en större profil i vattnet och du kan med hjälp av pimpelspöt skapa olika rörelsemönster. Balanspirken är förstahandsvalet vid fiske efter jagande abborre och den har också skördat stor framgång inom fisket efter regnbåge, röding och öring.
Rödinblänken – rödingfavoriten?
Rödingen är en nyfiken fiskart som gärna undersöker blänkande saker i vattnet. Rödingblänken är därför ofta utformad som ett skeddrag för att skapa en stor profil, men också för att locka tills sig den nyfikna rödingen från långt håll. Nedanför själva blänket så finns det oftast tafs och krok och agnas vanligtvis med mask eller maggot. Även om betestypen kallas rödingblänke så fungerar det lika bra på regnbåge och öring.