Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Fiskejournalen
Visst ljuger kameran

Be fångstmannen hålla fram fisken, gå nära med kameran, använd vidvinkel – så kommer fisken att se bra mycket större ut än den är. Så visst kan man säga att kameran ljuger.
Att bedöma storleken på fiskar med ledning av en traditionell poseringsbild är svårt – för att inte säga omöjligt. Man brukar kunna dra vissa slutsatser genom att jämföra fisken med de händer som oftast skymtar fram, men det är ingen helt säkert metod. Det kan skilja rätt mycket i storlek även på händer.
Därför har vi till exempel i Recordfisken kravet på att man ska uppge längd och helst omkrets på anmälda fiskar. Med ledning av dessa siffror, med referens till de fiskar vi har i registren, med hjälp av många års erfarenhet och efter tittande på tusentals poseringsbilder brukar vi rätt bra kunna avgöra om uppgiven vikt stämmer någorlunda.

Men allra helst vill vi förstås ha en bild med fisken och något referensföremål. Det kan fungera med en tändsticksask, en snusdosa eller en läskburk – men bäst är förstås ett måttband.
Som en mycket god illustration till ovanstående hittade vi häromdagen ett par bilder på Mörrums Kronolaxfiskes hemsida. Det är bilder på två fiskar där den ena väger nästan dubbelt så mycket som den andra – men inte den man tror när man kastar en snabb blick på bilderna…
Svenne Andersson

Allan Blochs hybrid väger faktiskt inte mer än 8,2 kilo – men tack vare att han håller fram den mot kameran ser den mycket större ut än laxen på bilden nedan. (Foto: Mörrums Kronolaxfiske)

Allan Blochs hybrid väger faktiskt inte mer än 8,2 kilo – men tack vare att han håller fram den mot kameran ser den mycket större ut än laxen på bilden nedan. (Foto: Mörrums Kronolaxfiske)

Peter Wikner från Umeå fick en kanonfin lax på 15,2 kilo vid sitt första besök i Mörrum. Men inte ser fisken särskilt stor ut... (Foto: Mörrums Kronolaxfiske)

Peter Wikner från Umeå fick en kanonfin lax på 15,2 kilo vid sitt första besök i Mörrum. Men inte ser fisken särskilt stor ut... (Foto: Mörrums Kronolaxfiske)

Relaterad nyhet från din region
2 dagar sedan Sverige Anders Holm
Bild från tonfiskprojektet 2017, när en av de stora tonfiskarna drillas. Foto: Martin Falklind
Tonfiskar siktade utanför Varberg

Under torsdagen observerade en av Fladenbåtarna, som var ute för att fiska makrill, flera blåfenade tonfiskar vid Lilla Middelgrund.

Det var gänget på Falkskär II som fick göra den häftiga observationen när de fiskade makrill vid Lilla Middelgrund, utanför Varberg. Vid 17-tiden dök plötsligt tonfisk upp och avbröt makrillfisket. Alexander Oriz var kapten under turen.

– Däcksman och två kunder såg tydligt en stor tonfisk som var uppe med hela kroppen över ytan cirka 150 meter från båten. Utöver detta observerade jag samtidigt tre stora plask i samma område, berättar Alexander Oriz till Fiskejournalen.

I området fanns ovanligt stora mängder sill, en mängd som han noterar vara unik för i år. Sillstimmen lockar också till sig stora mängder måsar vilket kan vara värt att hålla utkik efter till havs – då kan tonfisken finnas i närheten.

Längden på den hoppande tonfisken uppskattas till 2-2,5 meter. Observationen under torsdagen är inte den första för året.

– Detta är andra gången vi siktar tonfisk utanför Varberg. Den 27/6 siktade jag ett par hoppande tonfiskar endast några sjömil utanför Varberg, på väg ut till Middelgrund, säger Alexander Oriz till Fiskejournalen.

Årets tonfiskprojekt på västkusten, då tonfisk fångas och märks i forskningssyfte genom SLU, drar igång den 22 augusti och beräknas pågå ett par veckor beroende på väder och hur många tonfiskar de anmälda teamen lyckas märka.

Du kanske även gillar detta