Just nu:
Annons

Nyheter

4 månader sedan Sverige Anders Lundin
Världens ledare behöver titta mer under ytan, konstaterar WWF. Foto: Jurgen Freund, WWF
WWF slår larm: Världens länder når inte havsmålen

Vi befinner oss i det så kallade supermiljöåret 2020. Men miljöarbetet går det alldeles för sakta – och tre av FN:s fyra hållbarhetsmål för att rädda havet som löper ut 2020 kommer inte att uppnås.

Det är Världsnaturfonden WWF som larmar om att världens länder misslyckas att nå FN:s havsmål. I en färsk rapport riktar de kritik mot europeiska beslutsfattare och de globala undertecknarna av FN:s mål för hållbar utveckling, Agenda 2030. Det handlar om allt från överfiske till brist på skyddade områden.

– EU:s medlemsstater har haft svårt att klara sina åtaganden för biologisk mångfald, friska havsekosystem och hållbart fiske. Därför hoppas vi nu att EU under supermiljöåret 2020 verkligen är beredda att lyfta åtgärder för haven som en del av kommissionens nya gröna giv, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF.

Enligt WWF så är bristande politisk vilja och finansiering några orsaker till att länderna haft svårt att genomföra havsmålet, SDG 14. Tre av fyra delmål till 2020 kommer inte att ha uppfyllts och det fjärde endast delvis. Effektivt skydd av marina ekosystem med förvaltningsplaner saknas och EU:s fiskeflotta har fortfarande för stor kapacitet. Skadliga fiskesubventioner har återinförts och överfisket är ett problem, konstaterar WWF i ett pressmeddelande.

Fiskejournalen berättade nyligen att Sverige skrivit under avtalet för att bilda havsreservat, vilket WWF såklart applåderar.

– WWF ser positivt på att Sverige anslutit sig till initativet ”30 by 30” som innebär att minst 30 procent av världens hav ska skyddas till 2030. Vi ser fram emot att detta också genomförs på hemmaplan, säger Inger Näslund, senior havsexpert på WWF.

Här kan du läsa mer om WWF:s senaste rapport kring havsmålen.

Läs även om detta förslag:

Förslaget att dämma upp hela Nordsjön döms ut

Relaterad nyhet från din region
2 dagar sedan Sverige Robert Westin
Sportfisket är nu godkänt för friskvårdsbidrag. Foto: Robert Westin.
Sportfiske godkänt för friskvårdsbidrag

Efter två färska domar i Högsta förvaltningsdomstolen så konstaterar nu Skatteverket att sportfisket också är godkänt för friskvårdsbidrag.

Nu utökas aktiviteter som kan bekostas av friskvårdsbidraget. Dom nya domarna innebär att sportfiske och andra naturupplevelser ingår. Bidraget kan användas för startavgifter i fisketävlingar, hyra av fiskeutrustning, kursavgifter och fiskekort.

– Äntligen! Att sportfiske är en friskvårdsaktivitet har det aldrig varit någon tvekan om för oss 1.6 miljoner svenskar som fiskar varje år. Det är nu mycket glädjande att äntligen få beskedet att kostnaden för fiskekort är berättigade till bidrag, säger Thomas Abrahamsson som driver iFiske.se, till Fiskejournalen.

Nytt är också att mer avancerade kurser ingår. Att deltagaren tränar sina färdigheter är inget hinder för skattefritt friskvårdsbidrag, så länge aktiviteten också ger motion. Det är inte heller något hinder att det krävs särskild utrustning, om den går att låna eller hyra.

– Många fler aktiviteter kan nu ge friskvårdsbidrag. Nu gäller det även fritidsaktiviteter med inslag av motion. Det centrala är att motion skall ingå. Om man hyr en fiskeguide för ett fiske i fjällen så ingår motion efter som att man vandrar efter vattendraget. Men om man hyr en fiskeguide där man sitter i en båt en hel dag så är min bestämda uppfattning att motion inte ingår och då kan man inte heller använda friskvårdbidraget, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket, till Fiskejournalen.

Friskvårdsbidraget kan inte användas för att köpa utrustning eller för att betala personliga medlemsavgifter i föreningar eller andra sammanslutningar.

Det kan heller inte användas för att hyra redskap för aktiviteter på egen hand, alltså om man organiserar fisket själv. Men om man köper en organiserad aktivitet där motion ingår så får man använda friskvårdsbidraget, till exempel vid en fiskekurs eller ett guidat fiske där vandring ingår.

Du kanske även gillar detta